Afbeelding

Jacco Swillens Ui(t)dagen regelaar: ‘vernieuwend fundament bouwen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Hij is de vrijwilliger die er voor zorg draagt dat de komende vijf Kamper Ui(t)dagen, te beginnen aanstaande donderdag, goed en vooral leuk lopen: Jacco Swillens zit in de evenementencommissie van de Ondernemers Vereniging Kampen en gaat de laatste weken volop voor mooie Ui(t)dagen. “Ik wil graag meewerken aan een vernieuwend fundament.

Dat komt tot uitdrukking in een zeer goed bezette markt op de Oudestraat van Boven- tot Buitenkerk én in de Geerstraat. “De kleedjesmarkt is daar verleden tijd en er komen eveneens kramen te staan”.

Het is voor de 45-ste keer dat de zomers Ui(t)dagen plaatsvinden. “Ja, de tijd van de speedbootraces, parachutisten die op de IJsselkade landen is voorbij, net zoals de wielerronde. We gaan nu voor een gezellig zomerevenement voor bewoners en toeristen met onder andere een rommelmarkt bij het Van Heutsplein, een minikermis op hetzelfde plein en er wordt ook nog eens muziek gemaakt”.

De Koornmarkt is een themaplein geworden in samenwerking van ‘Het gouden Hart’ de nieuwe bewoners van de voormalige Theologische Universiteit. Muziek gaat een belangrijk thema worden op de zomers donderdagen. In de Torenstraat, op de Plantage, de Bottermark en Vispoort is live muziek”, vertelt Jacco Swillens. “Maar er is meer te doen. De eerste Kamper Ui-t-dag treden disneyfiguren op. Alle donderdagen komt Ventura met een thema. Draagvlak bieden aan Ventura vind ik belangrijk”. Gezeten achter een ouderwetse fotocamera, met een doek over zijn hoofd, gaat Peter Hoogervorst foto’s maken van mensen en ze krijgen de foto gratis mee. Van 2 tot en met 5 augustus is er op het Van Heutszplein een zomerkermis waar de tweede Ui(t)dag in valt. De vierde dag staat in het teken van muziek van de Latin Kings Dance. Tijdens de laatste is er House Music en het Wild Beats outdoor 2017.

Swillens wil in de toekomst aandacht besteden aan Hollandse Country muziek en kijken of hij nog meer kan bijdragen aan afwisseling en vernieuwing. “We maken in ieder geval een mooie opening met het ophangen van de koe aan de Nieuwe Toren. Vroegers was er een rol weggelegd voor de Kamper Rederijkers, maar helaas bestaat die niet meer. Het wordt nu een act met één acteur. Wie het is? Dat verklap ik niet”, aldus de Kamper Ui(t)dagen regelaar.