Afbeelding
Ed Turk

Tiny Hellendoorn gaat voor goud naar EK turnen in Denemarken

· leestijd 1 minuut Sport

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Tiny Hellendoorn was op haar achtste al een actief turnster bij de Gymnastiekverenging Dos, later bij RK Dos Kampen. Als u dit leest vandaag zit de inmiddels 62-jarige Tiny in een busje op weg naar het Deense Aarhûs om uit te komen op de Europese kampioenschappen kogel stoten, discus- en speer werpen. Er zijn in Nederland maar zes vrouwen die dat doen en over de hele wereld zestig, die de vijf nummers van de atletiek in wedstrijd verband beoefenen.

Toch ziet Tiny er op een gezonde manier tegen op. “Ik heb zeker kansen door mijn kracht, snelheid en techniek. De spanning van zo’n Internationaal evenement speelt echter wel een rol. Ik weet alle prestaties van de veertien anderen. De deelnemers komen uit Frankrijk, België, Duitsland en uit Oost-Europese landen.” De Deense is echter mijn grootste concurrent.

Twee jaar geleden zou Tiny al mee doen met de Europese kampioenschappen in Lyon in Frankrijk, maar brak ze tijdens de training haar elleboog en het feest in Frankrijk ging niet door. Ondertussen is Tiny Nederlands kampioen op kogel stoten, discus- en speerwerpen. In juni van dit jaar brak ze nog het wereldrecord vijfkamp werpen in Edam.

Geen trainer

De turnster beschikt niet over een trainer. Haar broer Nico een zoon Erik zorgen voor de trainingsschema’s. “Krachttraining en de techniek, daar gaat het om bij deze sport”, vertelt een hoopvolle Tiny. Gemiddeld twee keer per week doe ik krachttraining bij Jetze van Dijk en twee keer in de week ben ik op het veld te vinden”. Dat trainen doet ze de laatste zes jaar consequent. Ze treedt in de voersporen van haar vader Frits, die naast atletiek een goede voetballer was. “We zijn één grote sportfamilie. Volgend jaar beoefen ik 50 jaar atletiek. ‘Het was destijds mijn gymnastiek leraar die op mijn dertiende er toe aanzette om atletiek te gaan doen. Het is een karakter vormende sport door de druk die ik mij zelf opleg. Mezelf verbeteren en winnen. Ik trad daarmee in de voetsporen van mijn broer Nico. Ik ging direct meedoen aan wedstrijden en in het eerste jaar bleek al dat ik goed kon werpen. Nu Europees kampioen worden is een kroon op mijn hobby. “Ik hoop volgende week dinsdag met een gouden medaille in Kampen terug te komen”.