Deze editie van Raadspraat is geschreven door Albert Holtland van de GBK-fractie.
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Albert Holtland van de GBK-fractie. Tennekes

Raadspraat GBK: Reces saai? Allesbehalve dat...

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Afgelopen week hoorde ik een interview met oud-wethouder Ekker op TV-IJsselmond. Hij gaf daarbij het volgende aan: ….”de kracht van een wethouder wordt overschat, een wethouder heeft geen bevoegdheden en die kan geen subsidiebeschikking maken en die kan geen geld overmaken en die kan geen brieven maken namens…. Dat moet iedereen ook weten. Een wethouder die voert uit en die kan zelfstandig helemaal niks. En zonder collegebesluit kun je ook helemaal niks. Een handtekening van een wethouder op een brief is ook net zoveel waard als een handtekening van St. Nicolaas, nul komma nul”…….

Ik dacht bij mezelf dat is nou nog eens “zelfkennis”, mogelijk is de oud-wethouder net iets te laat tot dat besef gekomen. Maar inderdaad het is gelukkig nog steeds de Raad die de 'baas' in de stad is. De Raad beslist en het College en de ambtenaren mogen dat uitgestippelde beleid van de Raad uitvoeren.

Windenergie

Maar juist gedurende het reces moet de Raad soms even extra alert zijn. Wat gebeurde er bijv. rondom de vraag van Kruiwind B.V. om windmolens te mogen plaatsen aan de rand van de Koekoekspolder, met de mogelijkheid van burgerparticipatie. Let wel GBK heeft nog geen oordeel over of het wel of niet zou kunnen. GBK weet wel dat we wat moeten doen aan duurzamere energieopwekking als uitvloeisel van de akkoorden van Kyoto en Parijs.

Hoe? Daar willen we graag over verder praten met u als burgers en met onze mede-raadsleden. Juist daarom vroeg GBK in de raadsvergadering van 8 juni bij de “ingekomen stukken” om de brief van Kruiwind niet te laten afdoen door het College, zoals werd voorgesteld, maar om de brief te agenderen voor de eerstkomende commissie Ruimtelijke Ordening met daarbij graag een ambtelijk advies. Dat verzoek wordt gehonoreerd en de raadsvoorzitter zegt toe dat de brief en het onderwerp; “in ieder geval voor de commissie wordt geagendeerd en dat getracht zal worden om het onderwerp te voorzien van een ambtelijk advies”.

Op 26 juni is de vergadering van de commissie RO. De brief staat echter niet op de agenda en er is geen ambtelijk advies. Henk Prinsen van GBK stelt daarover vragen aan wethouder Meijerink. Immers er was toch een toezegging. Het antwoord van wethouder Meijerink is onthutsend; “Ik weet het niet. Ik kom er op terug. Ik heb geen ambtelijk advies gezien bij de brief. Voor de volgende raadsvergadering kom ik met een mail met een tijdsplanning voor dit onderwerp”.

De volgende raadsvergadering is op 8 juli. Er is geen mail binnengekomen bij de raadsleden en het onderwerp staat niet op de agenda voor de raad. Bij het vaststellen van de besluitenlijst attendeert GBK de voorzitter er op. GBK geeft letterlijk aan; “Voorzitter wij zijn met plezier raadslid, maar als we afspraken maken moeten die wel nagekomen worden. Vorige keer hebben we gevraagd om het onderwerp Windmolens te agenderen voor de commissie Ruimtelijke Ordening, op die agenda is het niet gekomen en de wethouder heeft toegezegd met een mail te komen over de agendering van het onderwerp. We zitten niet graag voor Jan met de korte achternaam te vergaderen, als we afspraken maken moeten die worden nagekomen”.

GBK gaat er dus van uit dat iedereen weer scherp is en dat het onderwerp zo spoedig mogelijk -voorzien van een ambtelijk advies- besproken kan worden in de eerstvolgende commissievergadering van de Commissie Ruimtelijke Ordening.

Wat schetst echter onze verbazing als we horen dat Kruiwind op 19 juli een brief ontvangt van de gemeente Kampen, namens Burgemeester en Wethouders waarin wordt aangegeven: “Wij hebben vooralsnog geen belangstelling voor een nadere toelichting gelet op het feit dat in de van toepassing zijnde bestemmingsplannen (Buitengebied en Koekoekspolder) door de gemeenteraad bewust geen ruimte is geboden voor de ontwikkeling van windturbines van relevante afmetingen…..”.

Juist daarom had GBK het nu op de agenda willen plaatsen... De Raad is nog steeds het hoogste orgaan van de gemeente en we zitten niet te vergaderen voor Jan met de korte achternaam! Toezeggingen moeten worden nagekomen, dit is te kwalificeren als minachting van de raad. Daarom had wethouder Ekker ook alle gelijk van de wereld in zijn interview: 'een wethouder voert uit en kan zelfstandig helemaal niks'.

GBK zal zeker verdere vragen stellen.

Albert Holtland GBK