Afbeelding

Kampenaren volgens onderzoek even gelukkig als andere Nederlanders

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Inwoners van Kampen scoren grotendeels gelijk met het Nederlands gemiddelde wat betreft geluksgevoel. Dat blijkt uit het Onderzoeksrapport 'Burgerpeiling Waarstaatjegemeente.nl / Lokaal geluk in Kampen'. De Nederlandse score is relatief hoog score in vergelijking met andere landen.

Een aantal eigenschappen en omstandigheden blijken een sterke relatie te hebben met het geluk van de inwoners, zoals werk, inkomen, een prettige buurt, goede gezondheid, eenzaamheid, en eventuele belemmeringen om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Op een aantal van deze aspecten scoort Kampen relatief hoog vergeleken met het Nederlands gemiddelde. Zo zijn er relatief weinig werklozen, eenpersoonshuishoudens, of huishoudens met een laag inkomen. Ook voelen de meeste inwoners van Kampen zich veilig in hun buurt, zijn zij tevreden met speelvoorzieningen, vinden de meesten dat de gemeente inwoners voldoende betrekt bij haar plannen, en voelen minder inwoners uit Kampen zich belemmerd deel te nemen aan het maatschappelijk leven door lichamelijke of fysieke beperkingen dan in de rest van Nederland.

Burgerpeiling
De vragen ‘Hoe gelukkig zijn de inwoners in de gemeente Kampen’ en ‘wat maakt hen gelukkig?’ stonden in dit onderzoek centraal. Het doel van deze studie was om te onderzoeken hoe de gemeente Kampen bij kan dragen aan het geluk van haar inwoners. Om antwoord te vinden op deze vragen is in het najaar van 2016 een onderzoek uitgevoerd waarbij inwoners van de gemeente Kampen werd gevraagd naar hun geluk, leefsituatie, ervaringen met hun woon- en leefomgeving, zorg en dienstverlening vanuit de gemeente.

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van een modelvragenlijst Burgerpeiling Waarstaatjegemeente.nl, dat is opgesteld door het Kwaliteits-Instituut Nederlandse Gemeenten (KING). Deze vragenlijst is aangevuld met enkele verdiepende geluksvragen. In dit rapport leest u de resultaten van dit onderzoek. De Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een denktank en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk en heeft voor dit onderzoek de dataverzameling en analyse uitgevoerd in opdracht van de gemeente Kampen.

Slechte scores
De vergelijking met de rest van Nederland laat ook zien dat de gemeente Kampen minder hoog scoort op een aantal andere punten. Zo zijn relatief weinig inwoners tevreden over gezondheids- en welzijnsvoorzieningen en openbaar vervoer, vinden ze in verhouding tot andere gemeentes dat hun gemeente minder luistert naar de mening van inwoners, worden de dienstverlening en communicatie vanuit de gemeente minder goed beoordeeld, ontbreekt voor sommigen een sociaal vangnet, en zijn er relatief veel inwoners die eenzaam zijn of meer sociaal contact zouden willen. Voor deze aspecten zou een verbetering bij kunnen dragen aan groter geluk voor meer inwoners.