Afbeelding

1.000 euro voor gouden tip naar dader ‘aanslag’ met vuurwerkbom

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een enorme explosie maakte donderdag 20 juli abrupt een einde aan een feestelijke dag bij Kampenaar Louis van Erven. In zijn achtertuin vierde de ondernemer de bruiloft van zijn dochter. Ruim honderd gasten genoten van muziek, een hapje en een drankje, toen op enkele meters afstand in de heg een vuurwerkbom afging. “Dit was een gerichte aanslag”, aldus Van Erven. “Hier is moedwillig het risico genomen dat er slachtoffers vielen.” De Kampenaar looft 1.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de daders.

 

De Kampenaar is ruim een week na de knal nog amper van de schrik bekomen. Terwijl iedereen in opperbeste stemming verkeerde, en het feestje zijn einde naderde was daar ineens die enorme knal. “Harder dan een melkbus”, aldus van Erven. “Er waren militairen aanwezig die vermoedden dat het om een Cobra ging. Heel zwaar vuurwerk dat zij zelf ook bij oefeningen gebruiken. Een enorme knal, veel rookontwikkeling en een groot gat in de heg.”

Gewonden

De impact op de aanwezigen was volgens Van Erven groot. Alle feestgangers zijn enorm geschrokken en er raakten ook mensen gewond. Zij moesten met gehoorschade en een luidde piep in het oor naar de huisartsenpost. “Ze moeten nu drie weken wachten om vast te stellen of de schade permanent of tijdelijk is. En dan hebben we eigenlijk nog geluk gehad. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd was als er iemand dichter bij de heg stond.”

De vuurwerkbom werd door onbekenden in de heg geplaatst. Van Erven vermoedt dat het om een gerichte actie gaat, door iemand die wellicht overlast ervoer van het feestje. Hij ziet in de actie een verval van normen en waarden. “Als we blijkbaar zo met elkaar omgaan bij overlast, dan is het einde zoek. Het was nog geen elf uur. Het was misschien wat lawaaiig, maar binnen de perken. Waarom bel je niet gewoon aan om even te vragen of dat het zachter mag? Of bel voor mij part de politie, maar dit? Dit was bijna een aanslag. Dit is echt een verloedering van de omgangsvormen.”

Van Erven wil dan ook alles op alles zetten om de dader te achterhalen. Hij heeft een beloning van 1.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die helpt bij het onderzoek. “Op deze manier wil ik op mijn manier op de moraliteit in deze tijd inspelen. Het kan niet zo zijn dat we zo met elkaar omgaan.” Als Van Erven de dader gevonden heeft, gaat hij direct aangifte doen bij de politie. Vooralsnog heeft hij dat nog niet gedaan. “Ze kunnen toch niets zonder informatie.” Wie tips heeft kan bellen met 06-53221106. Het incident vond plaats op 20 juli rond 23.00 uur bij de achtertuin gelegen tussen het fietspad langs de flevoweg en de achterzijde van de Burgemeester Oldenhoflaan. Kijk ook op onze website voor een foto van de getroffen heg.