Afbeelding
Arie de Korte

Orgelconcert Everhard Zwart in Kampen

· leestijd 1 minuut Cultuur

Zaterdag 2 september geeft organist Everhard Zwart om 17.00 uur een orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen. Zowel de concertgever als de vele orgelliefhebbers kijken uit naar deze jaarlijkse afsluiting van het zomerseizoen. Het wordt weer zo’n orgelconcert dat niemand wil missen.

Op veler verzoek is de aanvangstijd naar 17.00 uur verplaatst, zodat ook bezoekers die aangewezen zijn op het openbaar vervoer geen problemen hebben met de terugreis. Bovendien is het concert nu goed te combineren met een ‘dagje Kampen’.

Op het programma staat o.a. “Sonata 3” van de Franse componist Alexandre Guilmant; het melodieuze “Basso Ostinato” van George Friedrich Händel (volgens de notatie van Feike Asma) en de Toccata Psalm 146 van Willem Hendrik Zwart, waarvan de bladmuziek recent als de postume uitgave is verschenen.

Via een scherm in de kerk krijgt iedereen gelegenheid om mee te kijken bij de speeltafel.

Toegang € 10,00 en kinderen tot 12 jaar gratis. De kerk is vanaf 16.30 uur open.

Everhard Zwart is vanaf het zomerseizoen 1979 actief als concertorganist en heeft in die hoedanigheid zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn eerste orgellessen ontving hij in de Bovenkerk te Kampen, van zijn vader, maar al snel vervolgde hij zijn lessen bij organist Feike Asma. Als registrant begeleidde hij zowel zijn vader als Feike Asma tijdens hun vele concerten. Dat is ook een goede leerschool geweest. Everhard Zwart maakte op deze manier kennis met vele beroemde Nederlandse orgels. Hij bleef de lessen bij Feike Asma trouw volgen tot zijn leermeester in 1984 overleed.

Ter nagedachtenis aan zijn vader Willem Hendrik Zwart en ter gelegenheid van diens 20-ste sterfdag organiseerde Everhard, in april dit jaar, een Orgeldag in de Bovenkerk te Kampen.

Tijdens dit herinneringsconcert stonden de composities, maar ook de grote werken die Willem Hendrik Zwart tijdens zijn concerten introduceerde, centraal.

Everhard is, net als zijn vader, altijd op zoek naar nieuw, maar wel goed in het gehoor liggende, orgelwerken die eigenlijk meer bekendheid verdienen.

Hij verzorgt jaarlijks veel orgelconcerten in binnen- en buitenland en presenteert dan graag gevarieerde programma’s. Voor o.a. al deze bijzondere muzikale verdiensten ontving hij in 2008 een Koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en volgde in 2009, voor zijn grote inzet voor de Franse Orgelcultuur, de medaille in Zilver van het "Societe Arts-Sciences-Lettres" te Parijs.

Everhard Zwart heeft een voorliefde voor de Frans romantische orgelliteratuur, maar is daarnaast ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt of andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn.

Zaterdag 2 september wordt absoluut zo’n concert dat niemand wil missen.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.everhardzwart.nl