Kerk van binnen naar buiten; Bokaal naar de Eetkamer

· leestijd 2 minuten Algemeen

Op donderdagmiddag 31 augustus as. om 13.30 uur aanstaande zal Diana de Groot de Bruggenbouwers Bokaal van Stichting Present Kampen overdragen aan Atty van der Lingen en haar kookteam van de Eetkamer, locatie; Eudokia kerk, Wederiklaan 54, Kampen. Het is de 7e maal dat landelijk gewonnen Bruggenbouwersbokaal en titel door Present Kampen wordt doorgegeven.

Waarom ontvangt Atty van der Lingen, van o.a. de Eetkamer, de Bokaal?

Als lid van de Eudokia kerk (GKV) in Kampen liep Atty al heel lang rond met het verlangen om letterlijk ruimte te bieden aan mensen in de buurt. Ze werd nl. keer op keer geraakt door de rapporten en de cijfers die ze las, OOK in Kampen over eenzaamheid en stille armoede in NL EN in Kampen……?!

‘Eigenlijk voelde ik me verlegen met die cijfers en juist als lid van een kerkelijke gemeente was mijn verlangen om datgene wat wij binnen de kerk met elkaar delen juist ook praktisch zichtbaar te maken in de buurt, wijk en gemeente Kampen. De deuren open; en de mensen plaats bieden. Juist ook door de week aan mensen.

Bij dit zichtbaar maken was haar beeld dat van een huiskamer, een plek voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor, waar gezelligheid is, waar je welkom bent en waar je, net als in de bijbel zoveel te lezen is, de maaltijd deelt met elkaar. Als teken van gastvrijheid, welkom zijn en ontmoeting. De maaltijd delen en tijd doorbrengen met mensen die we niet vanzelfsprekend ontmoeten zondags in de diensten’

‘Door een veelheid van raadgevers komt iets tot stand’ Atty is letterlijk meer dan een jaar bezig geweest om zich, met die raadgevers te orienteren, gesprekken te voeren, plannen te maken en weer bij te stellen. Daarbij deed ze een rondgang langs diversen, als eerste haar kerk, diaconie en kerkenraad, het Leger des Heils, ook de NGK, Stichting Present, Jaap & Gea van Eetze in IJsselmuiden etc. etc. Steeds duidelijker werd haar plan; ‘als kerk onze deuren openzetten van binnen naar buiten, en letterlijk ruimte bieden aan mensen die deze gastvrijheid en het samen eten, niet als vanzelfsprekend in hun leven hebben’

Op 6 september 2016 was het de eerste avond van de Eetkamer.

Het enthousiasme van Atty werkte aanstekelijk op een groep mensen om haar heen binnen de Eudokia kerk. Samen met een geformeerd kernteam is het plan en de uitvoering daarna in vliegende vaart van start gegaan.

Iedereen gaf groen licht; zodat het initiatief niet meer alleen dat van Atty was, maar een gastvrije uitnodiging van de hele Eudokia kerk aan de mensen in de buurt/wijk/stad Kampen.

En die uitnodiging vindt bijzonder gehoor! Een groep van 40 personen heeft zich als vrijwilliger gemeldt als koker. Iedere dinsdag wordt er door 5 a 6 personen ieder voor 10 mensen gekookt. Er komen gemiddeld 40 tot 50 gasten/mensen in de Eetkamer, iedere week.

Dat de behoefte aan dit initiatief groot is, bewijzen onder andere de bezoekersaantallen. Maar ook de ervaringen van de gasten, en het enthousiasme en de bereidheid onder een steeds groter groeiende groep van vrijwilligers om dit vorm te geven.

Wij als Present Kampen herkennen en erkennen de waarde die Atty heeft toegevoegd aan het samen als kerkelijke gemeente open zetten van de deuren. En letterlijk van binnen naar buiten te gaan in het verlangen praktisch ruimte en nabijheid te bieden aan anderen. Inmiddels wordt de Eetkamer gedragen door de hele Eudokiagemeente.

De bruggenbouwersbokaal is in het vormgeven van de Eetkamer symbool voor de gastvrije beweging, de brug van binnen naar buiten. Atty is voor Present Kampen de verpersoonlijking van deze beweging.