Afbeelding

Mister M wordt niet ongerust van eieren

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het leven wordt met de dag moeilijker en complexer. Vroeger vroeg je ”Wat eten we vanavond?” maar heden ten dage is de eerste vraag ”Hoe eten we vanavond?” Vegetarisch, pescotarisch, veganistisch, biologisch of uit de 3D-printer? Overtrokken reacties lokken menig voedselschandaal uit. Onze moraal is tanende maar toegegeven, de keuze is ook niet appeltje-eitje.

De techniek staat voor niets en zo kunnen we tegenwoordig stoffen ontdekken in onze voeding die er vroeger ook in zaten maar nog niet meetbaar. Zo kon het gebeuren dat er opeens een bestrijdingsmiddel voor bloedluis in kippen werd gedetecteerd. Alle kranten pakten de alarmering van de NVWA op en maten dit breed uit. Het voorpagina-artikel van de Stentor vermeldde pas in de vijfde (laatste!) alinea dat het middel eerst bij grote hoeveelheden schade kan opleveren. Inmiddels dringt de waan(zin) van de dag des gebeuren langzaam maar zeker door.

Feitelijk valt dit in het niet als je beziet hoe groot de kans op kanker is door allerlei andere bekende en onbekende stoffen. Naarmate de paniekgolf over de besmette eieren aanzwelde, zag je de focus verschuiven. Eerst werd beschuldigend gewezen naar het bedrijf dat het middel had verstrekt aan kippenhouders. Later werd priemend gewezen naar de voedselwarenautoriteit. Deze inspectie schijnt ook niet meer te zijn wat het geweest is en een gefuseerd samenraapsel te zijn. Het valt onder het ministerie van Economische Zaken en dat zou alarmbellen moeten doen rinkelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is pas de tweede opdrachtgever van de organisatie. Onder de economische doctrine komt welzijn voor dieren op een laatste plaats. Zelfs voor mensen komt dat niet op de eerste plaats hoewel dan soms de wal het schip keert. Dieren zijn daar te weerloos voor en worden dan geslachtofferd.

De zwakke positie van dieren zagen we ook bij Kukel, die van Brunnepe naar Cantecleer moest verhuizen door een geslaagde, sensatiebeluste TV-actie. De populaire knuffelhaan, die sinds kort zijn eigen Facebookpaginaheeft, moest wijken voor een dreigende burn-out van een gepensioneerde mantelzorger die zijn problemen op het weerloze dier afwentelde. Kukel’s verzorger was naïef en had teveel vertrouwen in het TV-programma en onze rechtsstaat. Een tanende moraal zag je afgelopen weekeinde niet in Barneveld waar in alle kerken gebeden werd – niet voor de kippen maar voor de pluimveehouders. Het hoeft inderdaad niet zo ver te gaan dat we voor de dieren bidden. En inderdaad zijn de kippenboeren ook economisch en moreel slachtoffer van de geslachtofferde dieren.

Uiteindelijk moeten we toch priemend naar de consument wijzen oftewel… wijzelf! Zoals hondenoverlast door poep of geblaf ook door het baasje beteugeld kan worden en niet het dier te verwijten valt. Ons gekunstelde leven zorgt voor moeilijke verantwoordelijkheden en keuzes. Een leven in en met de natuur was iets voor onze (verre) voorouders. Wij kunnen heden aan de op eieren gestempelde code aflezen of ze betrouwbaar zijn of niet. Dat levert wel weer onrust op bij mensen die zelf kippen houden. Op de eieren die door hun eigen kippen zijn gelegd, staat geen code!

Mister M


Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel