Afbeelding
Carin Koopman

''Kampen textielstad''

Cultuur

Zaterdag 23 september organiseert cultuurZIEN een stadswandeling. De wandeling over de Kamper textielnijverheid start om 14.00 uur in Het Hof van Breda aan de Marktsteeg. De deelnamekosten bedragen € 6, - p.p. (met biebpas € 5, –).

Aan het bekende rijtje van textielsteden als Leiden en Haarlem, kan Kampen toegevoegd worden. Niet alleen de handel, maar ook nijverheid droeg eeuwenlang bij aan de rijkdom van de stad. Toen in de 16e eeuw het belang van Kampen als handelsplaats terugliep, investeerde het stadsbestuur in de textielnijverheid. Hierdoor kon Kampen een belangrijke textielstad blijven. Pas in 1890 werd de laatste textielfabriek stil geleg. In de Kamper textielnijverheid werd niet allen via gilden gewerkt, maar waren ook ''fabrikeurs'' werkzaam. Juist het werken met “fabrikeurs” maakte een vloeiende overgang naar de latere tabaksindustrie mogelijk.

Vooraf aanmelden voor deelname is niet nodig, tenzij men met 4 of meer personen komt. Meer informatie is te vinden op www.cultuurzien.nl. Contact opnemen kan via kunst@cultuurzien.nl of (038)331 10 24.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.