Afbeelding

Nieuw gezicht voor entree oude postkantoor aan IJsselkade

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De entree van het oude postkantoor aan de IJsselkade krijgt een nieuw gezicht. Binnenkort verandert de kunststof-poort in een kleine binnenplaats vol historie. Een aanpassing die bijdraagt aan de uitstraling van het Kamper stadsfront.

Architect Robert Flier is sinds twee jaar eigenaar van het deel van het oude postkantoor dat aan de IJsselkade grenst. Deze zomer heeft hij de binnenzijde van het pand volledig laten renoveren. Ook wilde hij de historische poort, waar vroeger de post binnenkwam, een prominentere rol geven. "Dat bleek lastiger dan gedacht", aldus Flier. Het postkantoor is onderdeel van de waterkering. Het moest mogelijk blijven om bij hoogwater schotten in de poort te schuiven. Daarom besloten we een kleine binnenplaats te creëren."

Bunker uit de Tweede Wereldoorlog
De binnenplaats maakt het mogelijk om verschillende tijdperken aan elkaar te verbinden. "De poort zelf ademt de sfeer van het oude postkantoor, zoals Cornelis Hendrik Peters het in 1901 ontworpen heeft’, vertelt Robert. ‘Aan de linkerkant van de binnenplaats zit een bunker. Vanuit deze bunker werd in de Tweede Wereldoorlog de Stadsbrug beschermd. Rechts, op de voormalige plek van de goederenlift, vind je straks de ingang van mijn architectenkantoor."

Postkantoor krijgt nieuwe functie
Door een nieuw element toe te passen, heeft Flier de entree van het oude postkantoor meer waarde gegeven. "Dankzij de binnenplaats zijn de historische elementen beter zichtbaar. Tegelijkertijd krijgt het pand een eigentijdse functie, waardoor we er als kantoor en als stad weer tientallen jaren mee vooruit kunnen", zegt hij. "Deze visie past bij mij als architect. Ik zie het als een uitdaging om met bijzondere concepten de bestaande leefomgeving klaar te stomen voor de toekomst. Ook ben ik regelmatig betrokken bij de herbestemming van monumenten."

Thuisbasis architectenkantoor
Vanaf maandag 2 oktober vormt het oude postkantoor de nieuwe thuisbasis van Roberts architectenkantoor Sec.architecten. "Ik kijk ernaar uit om onze particuliere en zakelijke klanten hier te ontvangen", besluit hij. "In de tien jaar van ons bestaan is dit alweer de derde locatie aan de IJsselkade. Als rasechte Kampenaar kan ik me geen betere werkplek wensen."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.