KORFBALLERS DOS PAKKEN PUNT BIJ KOPLOPER

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben tot verrassing van velen een punt gepakt bij koploper SDO. In een stevige wedstrijd, waarbij DOS vooral verdedigend uitstekend speelde, wist Matthijs Bastiaan kort voor tijd de verdiende 16-16 gelijkmaker te scoren.

SDO degradeerde vorig seizoen uit de hoofdklasse, maar wist de selectie grotendeels intact te houden. Logisch, dat ze door velen worden gezien als kampioenskandidaat nummer één. De ploeg uit Kamerik heeft lengte, speelt veelzijdig en heeft veel scorende spelers. Daar tegenover stond een Kamper ploeg, die maling heeft aan reputaties en die vanaf het begin van de wedstrijd wilskracht uitstraalde. Trainer-coach Jan Wiegers: “De spelers speelden vanaf het begin gretig. Je merkte aan alles dat ze hun huid zo duur mogelijk wilden verkopen. Er werd keihard gewerkt en ze gingen voor niemand opzij. Er stond vandaag gewoon een team tussen de lijnen.”

De Kampenaren weten dat ze alleen punten kunnen halen door heel hard te werken. Ook bij SDO hanteerden ze dat recept. Het gevolg was een levendige korfbalwedstrijd tussen twee ploegen, die er vol voor gingen. Natuurlijk worden daarbij ook overtredingen gemaakt. Het is dan aan de scheidsrechter om de grenzen te bepalen. Dat lukte helaas scheidsrechter Van Alphen onvoldoende. De spelers wisten niet altijd waar ze aan toe waren en dat zorgde soms voor irritaties binnen de lijnen. Het was goed dat alle spelers zelf de grenzen bewaakten, anders was het mogelijk uit de hand gelopen.

Vanaf het begin gaf DOS de Kamerikkers goed partij. SDO stond weliswaar vaak aan de goede kant van de score, maar kon nooit een gat slaan met DOS. Dat was vooral de verdienste van de Kamper verdedigers. DOS wist steeds druk te houden op de puntspelers van SDO, ook al omdat er in de korfzone vaak goed werd voorverdedigd. SDO had moeite om op die manier het tempo in de aanval hoog te houden en moest langer dan gewenst zoeken naar de kansen.

Aan de andere kant had DOS het zelf ook moeilijk tegen de verdediging van de thuisploeg. Ook SDO zag kans veel druk te leggen aan de buitenkant en dwong zo ook DOS tot het spelen van lange aanvallen.

SDO stond meestal voor, maar de Kamper spelers bleven geloven in een stuntje. Steeds weer wisten ze langszij te komen. Ook in het laatste kwartier. Via 14-14 ging het naar 15-15, waarna SDO met nog drie minuten op de klok toch nog leek te winnen, toen het 16-15 scoorde. Het was Matthijs Bastiaan die anderhalve minuut voor tijd kans zag om de verdiende gelijkmaker in de korf te schieten: 16-16. “Dat was dik verdiend," gaf Wiegers na afloop aan, “we kregen daarna de bal nog weer in de aanval en maakten bijna nog de winnende goal. Maar met dit punt zijn we allemaal heel blij. Het was een punt voor het collectief.”

Doelpunten DOS Kampen; Matthijs Bastiaan 5x, Linda van Keulen en Daniël Lewerissa 3x, Iris van Bruggen 2x, André Beens, Esther Hamberg en Dennis van Putten 1x.