Afbeelding
Ab van Essen

KERKELIJK CENTRUM OPEN HOF HEROPEND

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Afgelopen zondag heeft de Protestantse wijkgemeente Open Hof haar eigen Kerkelijk Centrum Open Hof feestelijk heropend. In vier maanden tijd werd het gebouw verbouwd en werd de kerkzaal opnieuw ingericht.

Het was afgelopen zondag feest aan de Lelystraat. De kerkzaal zat vol met gemeenteleden, die na vier maanden afwezigheid weer konden kerken in hun eigen gebouw. En het eerste wat de honderden kerkgangers opviel was de enorme ruimte, die is ontstaan na de verbouwing. De Open Hof is een typisch jaren zeventig gebouw, gekenmerkt door twee grote kuilen. Om die kuilen zijn galerijen en wandelpaden gemaakt. Mooi om te zien, maar niet altijd even praktisch in gebruik. Daarom is de kuil in de Hofzaal, naast de kerkzaal de grootste zaal van het gebouw, helemaal weggewerkt en nu verbonden met de grote entree, waardoor er een hele grote praktische ruimte is ontstaan, die gelijk bij binnenkomst al opvalt. Daar vonden rond de kerkdienst dan ook de meeste activiteiten plaats. Het is ook de plek waar gemeenteleden en anderen elkaar ontmoeten rond de geheel verbouwde keuken. De keuken is twee keer zo groot en moet een belangrijke rol gaan spelen in het beleid van de kerkenraad.

De kerkenraad van de PWG Open Hof wil graag dat de kerk meer een rol gaat spelen in het gemeenteleven en in de wijk. Ze denkt dat onder meer te kunnen doen met gezamenlijke maaltijden. Daarnaast wil ze graag dat wijkbewoners makkelijker de kerk binnenlopen voor een praatje of voor een rustmoment.

De kerkzaal heeft een complete metamorfose ondergaan. Werd de kerkzaal voorheen gedomineerd door de kleuren bruin en groen, nu is het vooral gebroken wit en antraciet wat de sfeer bepaalt. De bruine en groene stoelen zijn vervangen door witte en lichtgrijze. Het bruine plafond kreeg een whitewash-behandeling en ook de plafonds van de galerijen gingen van bruin naar wit.

De vloerbedekking van het liturgisch centrum werd voorzien van antraciet vloerbedekking. Ook het meubilair op het liturgisch centrum werd vervangen. Het bruine meubilair, wat veertig jaar dienst heeft gedaan, is nu vervangen door meubilair, gemaakt van blank essenhout en metaal.

Het thema van de openingsdienst was treffend “Welkom in een Open Huis”. Predikant Leon Eigenhuis legde de nadruk op de mooie ruimte die we mogen gebruiken om elkaar en om de Heer te ontmoeten. Hij wees onder meer op de grote bos gekleurde bloemen in de kerk, die de veelkleurigheid van de gemeente symboliseerde. Iedereen mag zich welkom heten in het huis van onze Heer, zo gaf hij de gemeente mee.

De feestelijke opening werd na de dienst afgerond met een spel, waarbij de kerkgangers alle gerenoveerde ruimten in het gebouw konden bekijken, en een gezamenlijke maaltijd.