Afbeelding
Yvonne Hofman-Klinge

Kom Erbij festival

· leestijd 1 minuut Algemeen

Kom Erbij festival


Afgelopen donderdag , 21 september 2017, was de landelijke aftrap voor de week tegen de eenzaamheid. Deze werd in Amsterdam geopend met als onderwerp kunst en eenzaamheid:

Ook in Kampen heeft op initiatief van Humanitas en Komplu, het evenement plaatsgevonden. En wel in de van Stadskazerne, de vroegere kunstacademie.
Hier is de opening gedaan door burgemeester Bort Koelewijn en de directrice van de bibliotheek Annet Scholten.
De burgemeester begon met te vertellen over wat hij gehoord had. Hij had een groep ouderen getroffen die iedere dag samenkomen bij een bankje. Hij vroeg hen of zij zich herkennen in eenzaamheid. Daar kreeg hij als antwoord dat eenzaamheid ook betekent dat je behoefte moet hebben om anderen te ontmoeten.
Maar uit onderzoek is gebleken dat is er een groot percentage wat zich eenzaamheid voelt. 20% van de ondervraagden gaf aan maar 1 persoon in de week te zien.
Na het welkomstwoord hebben dhr Koelewijn en mevrouw Scholten de eerste afbeeldingen geschilderd op een drieluik met de titels Ontmoet Doe mee en Vraag,

Annet Scholten benadrukte nog dat zij het fijn vond dat het Kom Erbijfestival ook dit jaar in de Stadskazerne plaats vond. Aangezien ze graag ziet dat deze plek ook een plek van ontmoeting is. Voor iedereen toegankelijk.

Aan het Kom Erbij festival in Kampen deden 12 organisaties mee: De Koffiekamer, Axis Mundo, Dolfijnenhuis, Verrekijkers, IJsselheem, RIBW, Welzijn Kampen, Verhalenhuis, stichting MEE, Komplu, Wijkcentrum de Reijersdam en Humanitas.
Mensen konden deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo was er o.a. bewegen voor ouderen door Welzijn Kampen, speksteen bewerken door Axis Mundo, tijd voor een filosofisch gesprek bij de Verrekijkers, daten met een vrijwilliger van Humanitas en Moodboards maken aan de koffietafel van de Koffiekamer. En het Verhalenhuis was er om mensen te schakelen door naar hun verhaal te luisteren en deze op te schrijven Maar ook werd er informatie gegeven door alle deelnemende organisaties. En was er ruimte voor een lekkere bak koffie.

Deze middag was een mooi voorbeeld over de verbinding tussen de kamperbevolking. Een middag van kunst, spel, inspiratie en contact. Met hopelijk tot gevolg mensen die verbondenheid, gezelschap zoeken te bereiken. Maar ook om mensen er op te attenderen dat eenzaamheid iets is wat iedereen kan overkomen. Dat het niet alleen maar iets is wat alleen ouderen treft maar voorkomt in alle lagen van de bevolking. En dat het vaak moeilijk is om de spiraal te doorbreken.

Deze dag is gesponsord door Studio 88, Zalsman, Cafe Paatje, Brugmedia en de Stadskazerne

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57