Tennekes

Zalk wint bij ’s-Heerenbroek in aantrekkelijke derby

’S-HEERENBROEK – Zalk heeft zaterdag de derby bij ’s-Heerenbroek gewonnen met 2-3. Michel Hamer was de matchwinner. Hij nam in de 72ste minuut de 2-3 voor zijn rekening.

De IJsselderby begon zo’n drie kwartier later. De aangestelde scheidsrechter kwam niet opdagen. Na een telefoontje bleek dat hij was gestopt als scheidsrechter, omdat hij na een bedreiging bij een wedstrijd had geconstateerd dat de KNVB volgens hem geen enkele actie had ondernomen. De arbiter had zich afgemeld, maar was door de KNVB toch doodleuk ingedeeld. Uiteindelijk werd scheidsrechter Ibadullah Avci uit Kampen bereid gevonden om de wedstrijd te leiden, maar hij was onderweg van Elburg naar Kampen. Spelers en publiek moesten even geduld hebben, maar het kwam allemaal goed. En Avci floot een uitstekende wedstrijd.

Zalk was in het eerste kwartier de betere ploeg en kwam dan ook verdiend op voorsprong. In de 12e minuut werd een schot van Michel Hamer gepakt door de keeper. Lars van de Worp pikte de bal op en schoot raak. ’s-Heerenbroek toonde zich vervolgens zeer effectief. Bij het eerste gevaar voor het doel van Zalk was het gelijk raak. Jonas Bastiaan trof doel met een kopbal uit een corner. In de 26ste minuut kwam ’s-Heerenbroek zelfs tegen de verhouding in op voorsprong. Zalk stond niet goed. Gert Kwakkel werd weggestuurd en kon afgaan op het vijandelijke doel. Hij schoot de bal vervolgens in de linkerhoek. Na ruim een half uur profiteerde Zalk van wanorde in de verdediging bij ’s-Heerenbroek. Nieuweling Shaan Tasneem stond helemaal vrij en had de bal voor het inschieten. Zijn inzet was echter veel te slap. In de rebound maakte Michel Hamer het alsnog af. Uitgezonderd het eerste kwartier deden beide ploegen weinig voor elkaar onder, al moet wel worden gezegd dat Zalk de meeste kansen kreeg. De bezoekers waren dan ook niet tevreden met de 2-2 ruststand.

Na rust eiste het zware veld z’n tol. Het niveau van de wedstrijd werd minder, het werd een slijtageslag, maar aantrekkelijk bleef het wel. Er waren diverse gevaarlijke momenten voor beide doelen. Toch zorgde Zalk opnieuw voor de meeste dreiging. In de 72ste minuut was Michel Hamer beslissend. Vrijdagavond lag hij al vroeg op bed met griep. Een dag later tekende hij op fraaie wijze voor de 2-3. Twaalf minuten later liet Jeroen van den Bosch namens Zalk een enorme kans liggen. In de slotfase werd het nog penibel voor Zalk. ’s-Heerenbroek drong aan en was enkele keren gevaarlijk. Het kraakte bij Zalk, maar moeite bleef de ploeg op de been.

“Op basis van de kansenverhouding hebben we verdiend gewonnen. In de eerste helft hadden we naar 1-3 moeten opstomen, maar we kwamen met 2-1 achter. Vervolgens kom je op 2-2. Na rust starten we niet sterk, maar pikken we het later wel op en creëer je een aantal kansen. De winst van vandaag is dat we de voorsprong niet hebben wegggeven”, aldus Zalk-trainer Gerrit Hamer. Hij kan sinds kort beschikken over een nieuweling in de persoon van Shaan Tasneem. “Het is een vriend van de zus van Emiel Post. Hij speelde eerder bij Diemen. Hij is een speler die we goed kunnen gebruiken.”

Trainer Wim Groen van ’s-Heerenbroek vond dat een gelijkspel meer op z’n plaats was geweest. “Maar ik wist dat wie na rust het doelpunt zou maken, de wedstrijd zou winnen. Al hadden we in de laatste minuten nog de gelijkmaker kunnen scoren. We waren niet in goede doen. We misten William Dekker, Wilhelm Kroeze en Stephan Gunnink. En vervolgens viel ook nog William Rietberg in de 18e minuut uit. Dan wordt het lastig. Ik had precies elf frisse spelers. Op de bank zaten allemaal spelers die negentig minuten in het tweede hadden gespeeld.”