Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Nardus Koster van de GBK-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Nardus Koster van de GBK-fractie.

Raadspraat GBK: Over een Stadsruïne, pardon Stadsvilla

· leestijd 1 minuut Politiek

“Over een Stadsruïne, pardon Stadsvilla, een lange aanloop, een flinke sprong en toch een bedroevend resultaat.

Aan één van de prachtige toegangswegen van Kampen staat een prachtig pand, als je tenminste door de bomen heen kunt kijken. Dat pand moet/mag zich al jaren verheugen in een enorme belangstelling. Wilde plannen, mooie plannen, onhaalbare plannen en ook ridicule plannen zijn de revue gepasseerd in de afgelopen jaren. De gemeenteraad van Kampen heeft immers besloten dat het pand behouden moet worden en met een algehele gebiedsontwikkeling weer in haar oude luister hersteld moet worden. Daartoe is de toenmalige wethouder adequaat overgegaan en heeft een kwartiermaker in de arm genomen. Vol overgave heeft die zich op dit project gestort. Daarnaast werd ook veel tijd en energie gestoken in een burgerinitiatief met een duidelijke overzicht van de mogelijkheden in dit gebied en de aanwezige obstakels. En terwijl de tijd deed wat ze altijd doet gebeurde er vervolgens niets om daadwerkelijk stappen te zetten in het behouden van dit pand en de gebiedsontwikkeling. Maar misschien gebeurde er iets achter de schermen? Dat ga ik u niet proberen wijs te maken. Bij herhaling zijn er in diverse overleggen vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot de gebiedsontwikkeling in het algemeen en het pand in het bijzonder. Altijd, da's dan wel weer consequent, met het zelfde bedroevende resultaat. Er is in al die jaren geen enkele stap gezet die behoud mogelijk ging maken. Er is niet met andere geïnteresseerden gesproken en ook zijn er geen deadlines gesteld. Wel is jaren lang met een projectontwikkelaar gesproken en zijn daar, zo lijkt het althans, over en weer worsten voor gehouden. Een projectontwikkelaar met, gezien de recente activiteiten, geen enkele kennis of kunde op het gebied van renovatie. Waarom is er door de verantwoordelijke wethouders, het speelt immers al meerdere raadsperiodes, nooit een plan van aanpak gepresenteerd met duidelijke en haalbare deadlines? Waarom is er zo halsstarrig vastgehouden aan dezelfde projectontwikkelaar waar de gemeente geen enkele verplichtingen meer toe had? Waarom werd er op het 'laatste' moment om de provinciale subsidie binnen te halen tijdsdruk richting raad gebruikt om nu toch maar snel een beslissing te nemen die de gemeenschap uiteindelijk weer bakken met gemeenschapsgeld gaat kosten?

Heel veel vragen die deels beantwoord zijn door het college maar uiteindelijk niet kunnen verbloemen dat er toch vooral op ondeskundige, ongeïnteresseerde en respectloze wijze is omgegaan met het raadsbesluit en belangrijker nog, het belang van adembenemende toegangspoorten in onze prachtige Hanzestad! Voor GBK is de maat vol. Toon daadkracht en neem een beslissing! In oktober 2017 verwachten wij een voorstel van het college. Een concreet en onderbouwd voorstel met een duidelijk plan van aanpak en voorzien van deadlines.”

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41