Afbeelding
Stichting Stadsherstel Kampen

GroenLinks blij met ommezwaai college over Bovenhavenstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - GroenLinks Kampen is meer dan tevreden met de nieuwe opstelling van het college van B&W over de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat 14. "Met meer dan zes jaar vertraging is nu eindelijk gekozen voor restauratie van de villa door een deskundige partij. En dat is in allerlei opzichten goed nieuws", vindt raadslid Niels Jeurink.

"Goed nieuws voor de meest vervallen entree van de stad. Goed nieuws ook omdat hiermee bijzonder erfgoed voor de binnenstad behouden blijft. En goed nieuws voor de omwonenden, die al zo lang aankijken tegen de bouwval en die zich in 2011 samen met GroenLinks inspanden voor een nieuwe visie op het gebied bij de Bovenhaven."

In 2011 maakten omwonenden, belangenorganisaties en architect Mara Breunesse samen met GroenLinks Kampen een plan voor de toekomst van het gebied tussen de Bovenhaven en de Bovenhavenstraat. De villa en de aangrenzende gebouwen, zoals de glashandel, maakten prominent deel van het plan. Restauratie van de villa moest het gebied een impuls geven en een stimulans voor herstel en functieverandering van de andere bijzondere gebouwen. In 2011 besloot ook de gemeenteraad dat de villa gerestaureerd moest worden.

Maar de jaren na 2011 gebeurde er volgens Niels Jeurink niets tastbaars. "De villa verviel meer en meer, weer en wind eisten hun tol en een balkon werd om veiligheidsredenen verwijderd. GroenLinks vroeg met regelmaat aandacht voor de villa maar restauratie bleef al die tijd uit. Het raadsbesluit werd domweg niet uitgevoerd. Ongelooflijk eigenlijk dat zoiets kan. Maar in de zomer van 2017 was er ‘ineens’ een bod van een deskundige partij, BOEi. Zij wilden de villa wél overnemen en restaureren, en dat tegen lagere kosten dan waar het college tot dan van uit ging. Het spreekt vanzelf dat GroenLinks erg blij is met deze ontwikkeling."

Maandagavond 16 oktober buigt de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling zich wederom over de stadsvilla. Jeurink: "En dan hopelijk voor het laatst. Ik hoop zeer dat de villa wind- en waterdicht gemaakt wordt en dat restauratie nu heel snel kan beginnen."