Afbeelding
Marion ten Koppel

Clubkampioenschappen Deltasteur levert sportieve onderlinge strijd op

· leestijd 2 minuten Sport

In oktober staan sinds jaar en dag de Clubkampioenschappen van Deltasteur gepland. Op vrijdagavond en zaterdagmiddag wordt er in een uiterst ontspannen en sportieve sfeer gestreden om de titels in zwembad Sonnenberch te IJsselmuiden. Voor de zwemmers vanaf 12 jaar betekent dit viermaal een 100 meter (alle slagen) terwijl de jongere zwemmers kortere afstanden zwemmen. Op vele fronten werd mooie strijd om de podiumplekken uitgevochten. Jaren geleden begon deze strijd al weken voorafgaand aan de clubkampioenschappen in de trainingen. De huidige generatie zwemmers lijkt elkaar toch iets meer te gunnen. Wel zorgt de onderlinge concurrentie ervoor dat de zwemmers elkaar opjagen naar mooie tijden en dat was dit jaar niet anders. De uiteindelijke algemeen clubkampioenen van vorig jaar waren dezelfde namen als de vorige editie. Jari Hofsink en Marit Boxum betraden ook dit jaar de hoogste trede op het podium. Bij de 12 jaar en jonger klassementen mochten Julia van de Bosch en Christian van der Werf de beker in ontvangst nemen. Op de foto staan de vier winnaars: Marit, Christian, Julia en Jari.

De clubkampioenschappen begon met de rugslag. Op deze slag werd meteen heel hard gezwommen en leverde zeer veel persoonlijke tijdsverbeteringen op. Hier en daar werd ook een diskwalificatie geïncasseerd wat invloed had op een aantal klassementen. De tweede slag op de vrijdagavond was de vlinderslag. Kevin van Dijk verpulverde zijn pr met 6,4 seconden naar 1.05.89. Bij de jongens Junioren was het voornamelijk Sam Vergunst die opviel met een tijd op de 100m vlinderslag van 1.21.16 (-13,3 seconden). Op diezelfde vlinderslag gingen er ook soms meer dan 10 seconden af van de pr’s van Jeroen Smit, Max de Lange, Hielke-Jan Penninkhof, Gernita Rave en Femke Bollema. Bij de jongste zwemmers stond er 25 meter vlinderslag op het programma; een aantal van deze zwemmers hadden deze afstand nog nooit gezwommen en dat leverde wat extra spanning op. Maar uiteindelijk is gebleken dat deze spanning helemaal niet nodig was, het resultaat was geweldig. De iets oudere jongens en meisjes zwommen de 50 meter vlinderslag en daar vielen vooral de tijden van Hessel Penninkhof (-12 seconden), Arjan Boogaard (-zes seconden) en Thomas van der Horst (-13 seconden) op.

Tijdens deel twee op de zaterdag werd het goede zwemmen gecontinueerd. Net als op vrijdag werden er twee slagen gezwommen: de borstcrawl en de schoolslag. De borstcrawl leverde vooral bij de oudere junioren jongens enkele fraaie verbeteringen op. Quinn Heederik, Max de Lange, Jeroen Smit, Sam Vergunst snoepten er flink wat tijd af ten opzichte van hun pr’s. De allerjongste jongens van die middag deden rustig aan mee; Twan Felix en Daniel Bruin haalden minimaal 13 seconden van de inschrijftijd af. Bij alle leeftijden van de meisjes/dames waren de resultaten iets wisselvalliger maar ook hier viel er genoeg te genieten. Tijdens de laatste slag van de clubkampioenschappen, de schoolslag, werden enkele klassementen nog op de kop gezet. De schoolslag is over het algemeen de langzaamste slag van de vier zwemslagen en dus valt hierop het meest te winnen en te verliezen. Na twee sessies racen wilden de zwemmers nog eenmaal alles uit de kast halen. Monica Faber (-4,5) en Sanne van Dijk (-3,4) vielen op met forse tijdsverbeteringen bij de meisjes Junioren en Jeugd. Jente van ’t Hul deed bij de Minioren hetzelfde op de 50 meter schoolslag; zij haalde maarliefst zeven seconden van haar tijd af.

De clubkampioenen van dit jaar zijn: Jari Hofsink, Kevin van Dijk, Kylian Heederik, Yanieck Frijstein, Christian van der Werf, Arjan Boogaard, Jonah Huls, Twan Felix en Michiel Smit bij de Heren/Jongens. Bij de dames kroonden zich tot kampioen: Annet van Stratum, Marit Boxum, Milou ten Koppel, Monica Faber, Julia van de Bosch, Marlouke Frijstein, Anne van der Kamp en Quinty van der Kamp.

Uitslagen Clubkampioenschappen 2017: http://deltasteur.nl/zwemmen/records-en-ranglijsten/

Foto’s Clubkampioenschappen 2017: http://deltasteur.nl/foto-album/fotos-zwemafdeling/fotos-zwemmen-2017-2018/