2 miljoen euro is er nodig om de kabels ondergronds te laten lopen. Wie gaat dat betalen?
2 miljoen euro is er nodig om de kabels ondergronds te laten lopen. Wie gaat dat betalen? https://stocksnap.io

’s-Heerenbroek staat al acht jaar onder hoogspanning

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

’S-HEERENBROEK –De hoogspanningsmasten blijven de gemoederen bezighouden in het dorp ’s-Heerenbroek. Dat bleek donderdagavond tijdens de kernbijeenkomst in de Kandelaar in ’s-Heerenbroek.  Het dorp heeft schoon genoeg van de patstelling tussen de provincie Overijssel, netbeheerder Tennet en de gemeente Kampen.

Door een wijziging in de regelgeving kregen Wim (roepnaam Keki) en zijn vrouw Henny Kijk in de Vegte jaren geleden al te horen dat ze dienden te vertrekken, omdat er een hoogspanningskabel boven hun huis loopt. Ze kwamen in aanmerking voor een uitkoopregeling. ’s-Heerenbroek pleitte er echter voor om de hoogspanningsmasten te verwijderen en de kabel onder de grond te laten doorlopen. Een forse kostenpost.

Kabel ondergronds

In 2009 was er echter ineens een opening. Dat had te maken met de plannen die er lagen om trams te laten rijden op het Kamperlijntje. Daarvoor moesten bovenleidingen worden aangelegd. Geen fraai gezicht in het polderlandschap. Als compensatie bood de provincie aan om de hoogspanningskabel ondergronds te laten lopen. Toen de vertramming van het Kamper lijntje niet doorging, schrapte de provincie deze toezegging. Vereniging Dorpsbelangen ’s-Heerenbroek en de gemeente Kampen voerden al diverse gesprekken met de provincie, maar zonder succes. Er is nog steeds geen oplossing. Wel werd duidelijk dat het ondergronds aanbrengen van de hoogspanningskabel 2 miljoen euro gaat kosten. Wie gaat dat betalen?

Vervelende discussie

De Kamper wethouder Gerrit Jan Veldhoen sprak donderdagavond van een ‘hele vervelende’ discussie. “In 2009 is er klip en klaar een besluit over genomen.” Volgens Veldhoen is er met de elektrificatie van het Kamper lijntje niets veranderd. Immers, ook nu zijn er bovenleidingen aangelegd. “Wij doen een morele plicht op de provincie Overijssel”, aldus Veldhoen, die donderdagavond aangaf dat de gemeente Kampen de 2 miljoen euro niet voor haar rekening gaat nemen. Zo blijft het een spel tussen de provincie, Tenet, dat volgens Veldhoen alles afhoudt, en de gemeente Kampen. De bewoners van ’s-Heerenbroek maakten donderdagavond duidelijk dat ze er wel klaar mee zijn. Veldhoen vertelde dat het besluit van de provincie in 2009 niet juridisch afdwingbaar is. “En ik vind het niet terecht dat de gemeente Kampen dan de verantwoordelijk voor Tenet moet nemen”, aldus Veldhoen.

Onrust

De kwestie zorgt voor onrust in het dorp. De hoogspanningsmasten lopen bijvoorbeeld ook over verenigingsgebouw De Kandelaar, het voetbalveld en vlak langs woningen. Tenet heeft laten weten dat de hoogspanningsmasten geen invloed hebben op de volksgezondheid. “Maar waarom moet ik dan weg”, vroeg Wim Kijk in de Vegte zich donderdag hardop af tijdens de kernbijeenkomst.

Weinig vertrouwen

Hij blijft bewonderingswaardig kalm onder de onrust, maar wijst op mogelijke gezondheidsrisico’s. “Ik heb liever dat er een besluit wordt genomen waar het hele dorp wat aan heeft. We hebben veel kankergevallen gehad in ons dorp. Wat we kunnen doen? Actie voeren. Misschien worden ze dan wakker. Maar ik heb weinig vertrouwen in de politiek.”

De kwestie rond de hoogspanningsmasten is niet de enige die voor onrust zorgt in ´s-Heerenbroek. Er is ook angst voor woningbouw van de gemeente Zwolle, die het open karakter van het dorp ernstig zou aantasten. Ook hierover werd donderdag gesproken. Lees het volledige verhaal over deze onrust op pagina 17: ´Zorgen in ´s-Heerenbroek over bouwplannen Zwolle´.