Afbeelding

Voorstel D66 over koopzondagen maakt geen kans bij stemming in gemeenteraad

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het initiatiefvoorstel van D66 om enkele koopzondagen in Kampen mogelijk te maken, maakt weinig kans. Het voorstel wordt woensdag in de commissie besproken, maar de Brug peilde alvast de mening van partijen uit de raad die een belangrijke rol gaan spelen bij stemming. Nu al kan geconcludeerd worden dat de benodigde meerderheid er niet gaat komen.

Om een meerderheid te krijgen in een volledig bezette Kamper raad zijn 16 van de 31 stemmen nodig. De christelijke partijen hebben samen 17 zetels, dus als geen van deze partijen voor stemt is een meerderheid niet te behalen. De Brug benaderde de ChristenUnie en CDA en vroeg hen hoe zij tegenover het voorstel stonden. De SGP is als uitgesproken tegenstander niet extra om een mening gevraagd. Zowel het CDA als de ChristenUnie is tegen het voorstel van D66.

Fractievoorzitter van het CDA, Hilde Palland Mulder, laat weten: “Het CDA is in zijn algemeenheid geen voorstander van koopzondagen in Kampen. Dat past hier niet. Wij kunnen ons wel goed vinden in de mogelijkheid voor winkeliers om bij bijzondere grote evenementen die ook op zondag plaatsvinden in Kampen (bijv. Sail of Hanzedagen) wel open te gaan. Maar het CDA neemt afstand van de 24-uurs economie waarin alles om consumeren draait. Wij zijn dan ook tegen algemene, structurele koopzondagen.”

Zondag voor gezin, familie en vrienden

Johan Witteveen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, laat weten: “Het zal geen verrassing zijn dat de ChristenUnie tegen de invoering van koopzondagen is. Wij koesteren de zondag als een dag om tot rust te komen, te ontspannen, een dag voor gezin, familie en vrienden. En, als je dat wenst, om naar de kerk te gaan. Geen koopzondag betekent ook dat ondernemers en hun personeel een rustdag hebben. Wij ervaren het voorstel van D66 als een voorstel op een glijdende schaal, het begint met de verkoop van oliebollen op Oudejaarsdag, daarna wordt de zondag voor Kerst omarmd en het eindigt voorlopig met een voorstel aan de raad dat het mogelijk maakt dat alle supermarkten en winkels die in hoofdzaak eet- en drinkwaren verkopen iedere zondag open mogen. Wat is de volgende stap, waar is het einde van de idealen van D66? Een 24-uurs economie in de winkelgebieden van Kampen?”

Waarom anderen iets verbieden?

De Brug organiseerde op Facebook een poll over de verkoop van oliebollen op zondag. Hierop lieten diverse gebruikers weten dat zij vinden dat de christelijke partijen andere Kampenaren hun leefregels opdringen, door tegen iets te zijn waar ze zelf geen gebruik van hoeven te maken. Witteveen reageerde ook op dit sentiment. “Wij kennen het sentiment van ‘waarom anderen verbieden?’ en we begrijpen ook dat die gedachte leeft. Anderzijds vragen wij ons af of mensen zich realiseren dat hun ‘vrijheid om te winkelen’ staat tegenover de ‘vrijheid om vrij te zijn’. Koopzondagen betekenen naar ons idee dat ondernemers en hun medewerkers ‘gedwongen’ aan het werk moeten om hun omzet vast te houden, om zo staande te blijven. Dat lijkt ons een ongezonde ontwikkeling.”

Weg naar voorstel

Oudjaarsdag valt dit jaar op een zondag. Dat betekent dat in Kampen die dag geen oliebollen gekocht kunnen worden. D66 kaartte in een raadsvergadering aan dat zij vindt dat dat mogelijk gemaakt moet worden. Burgemeester Bort Koelewijn zag geen reden om de afspraken in het coalitieakkoord te schenden en stelde voor dat D66 een initiatiefvoorstel indiende. De partij kondigde hierop aan dat te willen doen.

Het initiatiefvoorstel van D66 wil volgens de partij tegemoetkomen aan de grote groep burgers en ondernemers die verruiming van de zondagsopeningstijden willen. De partij wil wel waarborgen dat de zondagse kerkgang onbelemmerd kan plaatsvinden. Wat D66 betreft zouden alleen supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen voortaan van 13.00 tot 19.00 uur hun winkels mogen openen.

De Brug organiseerde na discussie in de politiek een poll over de oliebollenverkoop. Hieruit bleek dat 87 procent van de 500 stemmers vond dat dit op de oudjaarszondag gewoon moest kunnen. Het voorstel van D66 gaat veel verder, maar Gerben Wijnja van D66 liet al wel weten zich gesterkt te voelen door de uitslag van de poll.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.