Afbeelding

Vraag het de burgemeester: voorkomen is beter dan genezen

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Ach, de gemeente gaat toch gewoon z’n eigen gang." Of toch niet? Het gemeentebestuur neemt maandelijks talloze beslissingen en kan daarbij niet iedereen tevreden stellen. Besturen vraagt om het afwegen van belangen van verschillende groeperingen. Vraagt u zich ook wel eens waarom de gemeente nou net die ene beslissing neemt? Of wilt u juist dat zij ergens tegen in actie komt? Vanaf nu kunt u uw vraag rechtstreeks aan burgemeester Bort Koelewijn stellen door de vraag te mailen naar de redactie. Wij leggen tweewekelijks de meest interessante voor aan de burgervader. Zit u ook met een vraag? Mail deze dan naar redactie@brugmedia.nl met in de onderwerpregel 'Vraag het de burgemeester'. Deze week gaat de burgemeester in op de veiligheid online en offline.

Inbrekers via de voor- of achterdeur

"Het voorkomen van inbraken is een belangrijk speerpunt van de politie. Tegelijk weten we dat de politie hier niet alleen een rol in speelt. Dat vraagt inspanningen van ons allemaal. Ondertussen hebben we samen wel geleerd dat het wijs is om de huisdeur op slot te doen, ook als je even van huis gaat voor boodschappen. De zogenaamde ‘donkere dagen’ zijn weer in aantocht en dat betekent dat inbrekers extra kansen zien om als ongenode gasten je huis binnen te treden. Elk jaar zien we weer een piek aan inbraken rond deze tijd. Als het achter de ramen donker blijft, is de kans immers groot dat bewoners niet thuis zijn. Alle reden dus voor ons als bewoners om de tijdschakelaars weer bij te stellen en te gebruiken. Want inbraak is een ongelooflijk vervelende ervaring! Ik vind het mooi dat in onze wijken steeds meer buurtapps worden geïnstalleerd en buurtbewoners samen ervoor willen zorgen het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Samen maken we het veiliger!

Inbrekers via het Internet

Dat dit niet alleen voor inbraken geldt bleek mij vorige week tijdens een bezinning over computercriminaliteit. Dat komt in allerlei vormen voor. Bij de politie wordt regelmatig aangifte gedaan van bestellingen en betalingen via internet, zonder dat de bestelde goederen worden afgeleverd. Ook wordt via neptelefoontjes en nepmails informatie ontfutseld over persoonsgegevens, codes en wachtwoorden, die worden gebruikt om afschrijvingen te doen bij de bank. Door soms zomaar op een mail te klikken wordt schadelijke software op jouw computer geïnstalleerd of wordt de toegang tot de informatie op jouw computer verhinderd, totdat je een bedrag hebt overgemaakt. Zo kun je worden gegijzeld. Onze hele maatschappij digitaliseert en deze digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Technologische ontwikkelingen die veel mogelijk maken en waarvan we graag gebruik maken, maar helaas ook bedreigingen kennen. Cybercrime en cybersecurity vormen begrippen die ieder van ons aangaan. Voor bedrijven is het noodzakelijk om hun informatie te beveiligen. Ook als gemeente moeten we flink investeren, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens niet gehackt kunnen worden. Als onbevoegden kans zien in te breken in de software van jouw machines, kunnen zij ook de besturing daarvan bepalen. Als zich dat beperkt tot de computergestuurde grasmaaier zijn de gevolgen wellicht nog wel te overzien, maar als vitale functies zoals elektriciteit, gas en water of de apparatuur in ziekenhuizen kan worden gemanipuleerd, hebben we een groter probleem. De vraag hoe hiermee om te gaan stond tijdens onze bezinning centraal. Duidelijk werd ook hier dat de politie het niet alleen kan, maar dat dit een verantwoordelijkheid is voor iedereen. En dat het heel belangrijk is dat breed wordt gewerkt aan bewustwording. Daarom nodig ik u uit om eens een kijkje te nemen op de website www.ALERTonline. Een interessante website waarin we informatie kunnen vinden over hoe om te gaan met phishing, webwinkels, cookies, privacy, online betalen, social media, apps en wifi en het gebruik van wachtwoorden. Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op. Als ik zelf de aanbevelingen zo lees, dan wordt meestal niet de kortste en minst tijdrovende oplossing aangeboden. Voor mensen die goed van vertrouwen zijn, snel en gemakkelijk door willen, worden hier waarschuwingsborden geplaatst. Zo vergaat het mij tenminste. Maar oordeel zelf! Voorkomen is beter dan genezen!"

Bort Koelewijn.