Afbeelding

Rode Kruis Kampen en Café Eigenwijs slaan de handen ineen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Het Rode Kruis Kampen neemt dinsdag 24 oktober voor 1 dag Café Eigenwijs van Rik Vinke over. Het Rode Kruis geeft die dag in het café en op het terras diverse demonstraties. Zo kan het publiek ervaren hoe het is om te reanimeren op een pop, wordt informatie gegeven over de AED en de diverse opleidingen die het Rode Kruis verzorgt en wordt geleerd hoe pleisters moeten worden geplakt.

Medewerkers van Café Eigenwijs schenken tegen betaling een kopje koffie, thee of limonade in.

Ontstaan van het Rode Kruis
In 1859 wordt bij het Italiaanse plaatsje Solferino een veldslag tussen het Franse leger onder Napoleon III en het Oostenrijkse leger uitgevochten. De Zwitserse bankier Henry Dunant is getuige van het gevecht waarbij 40.000 mensen om het leven komen.

Dunant kan dit niet aanzien. Hij gaat de gewonden helpen. In zijn eentje is dit echter onbegonnen werk. Daarom roept hij de hulp in van de vrouwen in het dorp. Hij richtte met hen hulpposten in voor de gewonden van beide partijen.

Terug in Genève houdt de veldslag hem bezig. Hij schrijft een boek over wat hij gezien heeft:’Een herinnering aan Solferino’. In het boek doet hij 3 voorstellen:

* Elk land moet vrijwillige hulpverenigingen oprichten die zijn uitgerust en opgeleid om gewonden op het slagveld te verzorgen.

* Gewonden op het slagveld, het medische personeel en hun uitrusting moeten als neutraal worden beschouwd en moeten door een kenteken worden beschermd.

* Met een internationaal verdrag moeten deze voorstellen worden bekrachtigd, en de bescherming moet zijn gewaarborgd van de gewonden en het medisch personeel dat hen verzorgt.

Oprichting Internationale Rode Kruis
Bij een vergadering in 1863 van 16 Europese staten keuren vertegenwoordigers Dunants voorstel goed om verenigingen van vrijwillige hulpverleners op te richten. Zij spreken af om een rood kruis op een wit vlak als embleem te gebruiken.

De geboorte van het Internationale Rode Kruis is een feit. De afspraken worden in 1864 vastgelegd in de eerste Conventie van Genève. Hiermee is de basis gelegd voor het Humanitair Oorlogsrecht. Jean Henry Dunant krijgt in 1901 de Nobelprijs voor de Vrede.

Ontstaan nationale verenigingen
In de jaren daarna worden in veel landen nationale Rode Kruis-verenigingen opgericht. Het Rode Kruis van België is in 1864 de eerste nationale vereniging. Het Nederlandse Rode Kruis is in 1867 opgericht.

Koninklijk besluit
Op 19 juli 1867 tekent koning Willem III een Koninklijk besluit op Paleis Het Loo. Het eerste artikel luidt als volgt: Er zal zijn een Nederlandse vereniging tot het verlenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog, hetzij Nederland er al dan niet in betrokken is.

Deze ‘Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog’ krijgt in 1895 – ruim 30 jaar na oprichting – de naam ‘Het Nederlandsche Roode Kruis’.

Afdeling Kampen
De afdeling Kampen van het Nederlandse Rode Kruis is opgericht op 21 oktober 1938. De afdeling Kampen verleent evenementenhulp en verzorgt EHBO-opleidingen aan de inwoners van de gemeente Kampen. Mocht er een ramp gebeuren in Kampen of omgeving, dan staat de afdeling klaar om hulp te verlenen. De afdeling Kampen is ook in het bezit van een bus waarmee op aanvraag rolstoelen vervoerd kunnen worden.