Frans Habekotté

DOS Kampen verstevigt koppositie via gelukkige zege

KAMPEN – DOS Kampen kan terugkijken op een geslaagd weekend. De Kamper tweedeklasser won zelf met 2-0 van Den Ham, terwijl concurrent Be Quick ’28 bleef steken op een remise tegen Voorwaarts. Daardoor is de voorsprong van DOS Kampen op Be Quick opgelopen naar vier punten. Nummer drie IJVV heeft vijf punten minder dan DOS.

Toch had DOS zaterdag over geluk niet te klagen. “Ons spel was beduidend minder dan een week geleden”, aldus DOS-trainer Edwin Kwakkel. Een week eerder sprak hij over de beste wedstrijd van het seizoen. “Zaterdag was het misschien wel de slechtste. Den Ham was beter. We zijn goed weggekomen.”

Den Ham deed zichzelf in de beginfase tekort. De ploeg kreeg drie opgelegde kansen, maar scoorde niet. Dat deed Raymon Beuling, die de voorkeur kreeg boven de licht geblesseerde Tom Diender, wel. Hij scoorde in de 25ste minuut.

In de tweede helft verslapte Den Ham niet. DOS werd volledig onder druk gezet. Dat gebeurde eigenlijk de gehele tweede helft. Vlak na rust kwam DOS heel goed weg, toen een speler van Den Ham alleen verscheen voor het DOS-doel. Hij werkte echter veel te gehaast af. De bal ging over het doel. Daarna bleef DOS onder druk, maar bleven echt grote kansen uit voor Den Ham. Wel was de ploeg regelmatig gevaarlijk uit standaardsituaties. DOS hield stand en liep in de slotfase zelfs uit naar 2-0. Op aangeven van Julian de Ruiter gooide de ingevallen Tom Diender het duel in het slot.

Kwakkel sprak van een gelukkige zege. “Maar het is knap wat de jongens doen. Het gaat boven verwachting.” Ook dit keer speelde DOS met vijfmans-defensie. “Ook de minste tegengoals tellen. Bij ons is het moeilijk om er door te komen en we hebben altijd mensen die scoren.”