Afbeelding
Gerard Meijeringh

Voetbalvereniging ‘s-Heerenbroek kan eindelijk trainen op kunstgras

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

‘S-HEERENBROEK - De gemeenteraad gaf in juli 2016 akkoord voor de aanleg van kunstgras op het trainingsveld bij voetbalvereniging ‘s-Heerenbroek, maar door verschillende oorzaken werd het een zaak van een lange adem. Inmiddels is het midden oktober 2017 en eindelijk kan de voetbalvereniging gebruikmaken van het kunstgrasveld. Het hele proces trok een zware wissel op voorzitter Piet van der Sluis van ‘s-Heerenbroek, die dan ook blij is dat de hele zaak is afgerond.

Het zag er in juli 2016 nog zo goed uit voor ‘s-Heerenbroek. De gemeenteraad nam de perspectiefnota aan en ging daarmee ook akkoord met de aanleg van kunstgras op het trainingsveld. Vervolgens ging de raad ook akkoord met het vervroegd aanleggen van het veld. Zo werd de inzet van de voetbalvereniging beloond.

Eigen plan

Volgens het oorspronkelijke plan was het de bedoeling om in 2017 kunstgras aan te leggen, maar ‘s-Heerenbroek kwam met een eigen plan om een kunstgrasveld in eigen beheer, in samenwerking met kunstgrasfabrikant Greenfields, te realiseren. De politiek reageerde enthousiast, ook omdat de kosten lager uitvielen.

Maatschappelijke discussie

Niets leek een snelle aanleg van kunstgras in ‘s-Heerenbroek in de weg te staan, maar toen kwam de spraakmakende uitzending op 5 oktober 2016 van het televisieprogramma Zemba, waarin de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgras onder een vergrootglas kwamen te liggen. Er ontstond een maatschappelijke discussie over de gevaren van kunstgras en logischerwijs besloot de gemeente om de aanleg van het kunstgras uit te stellen en te wachten op het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Toen hebben we in overleg met de gemeente en Greenfields een pas op de plaats gemaakt. Je kunt niet iets neerleggen wat niet aan de milieueisen voldoet.”

Dure alternatieven voor rubber

Maar de gemeente besloot vervolgens dat de nog aan te leggen kunstgrasvelden bij ‘s-Heerenbroek en IJVV niet met rubber mochten worden ingestrooid. Toen heb ik contact gelegd met wethouder Geert Meijering en hem duidelijk gemaakt dat alternatieven veel duurder zijn. En we hadden maar een budget van 100.00 euro.” Bovendien wees Van der Sluis op andere nadelen van kunstgras instrooien met kurk of kunstgranulaat. Bij hevige regenval gaat kurk drijven en kunstgranulaat zou niet voldoende beschikbaar zijn. Vervolgens lag het kunstgrasvraagstuk tot en met de jaarwisseling in de bureaulade.

Lang was het de vraag hoe het verder moest met de aanleg van kunstgras in ’s-Heerenbroek. Maar de vervanging van het kunstgrasveld bij eredivisionist Hercales Almelo bood uitkomst. Resultaat is dat ’s-Heerenbroek nu beschikt over een uniek kunstgrasveld in deze regio.

Heracles Almelo

“We werden getipt. Het veld van Heracles lag er vijf jaar in en moest eruit. Het kunstgranulaat werd eruit gehaald, maar het was niet meer voldoende voor een volledig veld. Maar wel voor ‘s-Heerenbroek, aangezien ons trainingsveld een kleinere afmeting heeft”, aldus Van der Sluis. Ook het ‘shock pad, de vormlaag die zorgt voor vering, kwam beschikbaar. “We konden het kunstgranulaat en het shock pad van Greenfields kopen voor 25.000 euro. Vervolgens ben ik naar de gemeente gegaan en heb gezegd dat we snel moesten handelen, omdat we anders duurder uit zouden zijn. De gemeente ging akkoord.”

Bouwstop

De werkzaamheden gingen van start. Het veld werd vlak gemaakt. Daarna werd een laag zand van 7 centimeter (800 ton zand) opgebracht. Daar bovenop kwamen vierkante stukjes PVC, volgestopt met grof kiezelsteen en hier overheen fijn grint. Alles verliep prima, totdat er ineens een flinke kink in de kabel kwam. Er was granulaat, dat onder het voormalige kunstgrasveld bij PEC Zwolle lag, als afdekking gebruikt. Dit materiaal was echter verontreinigd met doek. De gemeente had hier geen toestemming voor gegeven. Daarom kwam er een bouwstop. Alle granulaat moest worden verwijderd en de PVC moest van het veld worden gehaald. De PVC werd gefilterd bij een recyclingsbedrijf. Daarna kon Greenfields overnieuw beginnen. Vervolgens kwam het tapijt erin. De vrijwilligers van ’s-Heerenbroek namen de bestrating voor hun rekening. Alles was bijna klaar, maar enkele weken geleden ontstonden er problemen met de afrastering. “We hadden een zwart gecoate afrastering besteld, maar kregen afrastering met een blanke kleur. Alle palen moesten er weer uit.”

‘Beste kunstgrasveld in deze regio’

Het is allemaal goed gekomen. Het veld ligt er prachtig bij en de nieuwe LED-verlichting maakt alles helemaal af. Van der Sluis spreekt van een ‘geweldige vooruitgang met een zee van licht’. Hij is enorm blij dat alles is afgerond. Al ruim een jaar draait hij overuren. “Ik heb in de zomer mijn vakantie steeds maar uitgesteld. Toen ik uiteindelijk ging, was ik blij dat ik hoog in de bergen zat. Daar heb je een aantal plekken waar je telefonisch geen bereik hebt.” Wat overheerst is een gevoel van trots. Hij is dankbaar voor al het werk dat de vrijwilligers en bedrijven hebben verricht. En trots op het nieuwe kunstgras, dat ook door de basisschool kan worden gebruikt. “Een prachtig veld. Voel die vering. Dit is het tweede veld in Nederland dat op deze manier is aangelegd.”

Afbeelding