Afbeelding
Nick de Vries.

(Geen) Activiteiten in de Burgel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Naar aanleiding van het initiatief Drijvende Tuinen in de Burgel van de wijkvereniging Binnenstad heeft het college van B&W besloten omwonenden en betrokkenen voor te lichten over de stand van zaken van de Burgel. Daarnaast is besloten om samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta een eerste verkenning te doen of een meer duurzame oplossing voor het afdekken van de vervuiling haalbaar is.

Het college van B&W is geïnformeerd over de achtergronden van het initiatief van de wijkvereniging , de beëindiging van het initiatief en heeft gekeken naar het proces. Met de gezamenlijke afspraak tussen waterschap WDODelta en de gemeente Kampen om geen activiteiten in de Burgel toe te staan, kwam een einde aan de mogelijkheid om de drijvende tuinen daadwerkelijk in de Burgel te realiseren. Reden voor deze gezamenlijke opstelling is dat de afdeklaag van de vervuiling in de Burgel, die bij de sanering van de Burgel in 2000 is aangebracht, onvoldoende stabiel is. De afdeklaag van zand is niet meer op alle plekken even dik. Door geen onnodige en ongeoorloofde activiteiten in de Burgel toe te staan, wordt voorkomen dat de afdeklaag in de toekomst nog verder afkalft. Gezondheidsrisico’s zijn er niet zolang er geen activiteiten plaatsvinden.

Voorlichtingscampagne
De voorlichtingscampagne die bedoeld is voor bewoners en betrokkenen moet iedereen inzicht geven in de situatie van de Burgel. Door goede voorlichting moet voorkomen worden dat er onnodige en ongeoorloofde activiteiten plaatsvinden in de Burgel waardoor verdere afkalving van de afdeklaag tegengegaan wordt. Ook de onderhoudsdiensten worden meegenomen in de campagne die uiterlijk voorjaar 2018 plaatsvindt. De monitorresultaten worden in de toekomst vaker gedeeld, ook met bewoners.

Lerende organisatie
Terugkijkend op de manier waarop er met dit initiatief is omgegaan kan gezegd worden dat deze niet de schoonheidsprijs verdient.. Er is weliswaar zowel door het waterschap als door de gemeente met een positieve grondhouding gewerkt aan het initiatief, maar daarbij is in eerste instantie niet gekeken naar het geheel van eerdere afspraken rond het gebruik van de Burgel. Inmiddels heeft de gemeente enkele maatregelen getroffen om dit beter te stroomlijnen, zoals het aanstellen van wijkverbinders. Daarbij is het zaak voortdurend te blijven leren en alert te blijven op de communicatie met de initiatiefnemers.

Toekomst
Het college wil in de toekomst periodiek geïnformeerd worden over de ontwikkelingen en monitorresultaten van de Burgel. Daarnaast wil het college meer. Wethouder Geert Meijering: “Het blijft onze ambitie om de Burgel op de lange termijn bevaarbaar te maken, maar wij realiseren ons dat dit tijd en geld kost. Daarover gaan we in gesprek met het waterschap en de provincie Overijssel.”