Afbeelding
De eerste acht leden van de kieslijst. Bron: PvdA Kampen.

Janita Tabak keert terug in lokale politiek

· leestijd 2 minuten Politiek

KAMPEN - Janita Tabak heeft zich voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw verkiesbaar gesteld voor de Partij van de Arbeid. Zij is lijsttrekker voor de partij.

Tabak was tot 2014 drie termijnen actief voor de PvdA in de Kamper politiek. Eén als raadslid, één als fractievoorzitter en één als wethouder. In 2013 besloot ze zich niet meer verkiesbaar te stellen. Aan de Brug laat zij over die beslissing het volgende weten: "Vier jaar geleden wist ik dat de kans groot was dat de PvdA zou verliezen. Ik was toen wethouder en wilde niet als raadslid over mijn eigen beleid waken. Dat leek me heel onprettig voor iedereen. Dat was de reden dat ik toen lijstduwer was en niet in de raad wilde. Nu, na vier jaar, heb ik genoeg afstand om weer als volksvertegenwoordiger in de raad te kunnen opereren. Ik heb er zin in! "
Volgens Tabak is het hoog tijd dat de PvdA weer mee gaat spelen in de politiek: "Het gaat me aan het hart dat de PvdA zo is afgestraf bij de laatste verkiezingen. Ik vind dat onterecht, wij moesten de tering naar de nering zetten omdat midden in een economische crisis het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV ten onder ging. Geen van de andere partijen wilde toen verantwoordelijkheid nemen. De PvdA heeft de kastanjes uit het vuur moeten halen en heeft bezuinigingen moeten doorvoeren. Zo is het land de crisis doorgekomen. En daarom kan het nieuwe kabinet nu cadeautjes uitdelen. En zie wat voor keuzes er dan worden gemaakt! Het nieuwe kabinet geeft jaarlijks 1,4 miljard weg aan rijke multinationals en bezuinigt op de zorg en verslechtert de positie van gehandicapten op de arbeidsmarkt."

De kandidaatstellingscommissie zette Tabak op één omdat ze veel politieke ervaring heeft en een bekend gezicht is. In het dagelijks leven is ze werkzaam als zelfstandig strategisch adviseur. De huidige fractievoorzitter Manfred Haveman, beleidsmedewerker Sociaal Domein bij de gemeente Lelystad, staat op de tweede plaats. De eerste nieuwkomer op de lijst is Marja Boorsma, zij werkt als clientadviseur bij een zorginstelling. De huidige burgerraadsleden Theo Nieuwenhuizen en Ronald Klappe staan op plek drie en vier. Op de zesde plek staat Rick de Breij. Hij is met 19 jaar de jongste kandidaat. De voorzitter van de kandidaatstellingscommissie Murat Yasar is tevreden: "Het was een hele puzzel maar we zijn blij met deze lijst. Het is een mix van ervaring en nieuw elan!"

Volgens Tabak is de PvdA springlevend. "De sociaaldemocratie heeft ons land gemaakt tot wat het is. Nederland is wereldwijd nog altijd koploper op het gebied van welvaart, welzijn en sociale zekerheid." Over de PvdA Kampen zegt ze: "Wij zijn van nature geen schreeuwers en dwarsliggers. We kijken naar de inhoud en als een voorstel deugt dan zetten we onze schouders eronder." Volgens Tabak moet het in Kampen de komende vier jaar gaan over zekerheid op het gebied van inkomen en zorg. Ook spreekt ze haar zorgen uit over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen voor mensen die geen recht hebben op een sociale huurwoning.

Na Janita volgen onder andere de volgende personen: 2. Manfred Haveman, 3. Theo Nieuwenhuizen, 4. Ronald Klappe, 5. Marja Boorsma, 6. Rik de Breij, 7. Berry van den Brink, 8. Jules van Swoll, 9. Yvonne Riemeijer.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 2 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 14 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 22 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57