Afbeelding
Nick de Vries.

Koelewijn: ‘In Kampen geen behoefte aan vuurwerkvrije zones’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Wat vindt u van gemeentes die het afsteken van vuurwerk steeds meer beperken tot bepaalde gebieden?” Fleur Winkeler van de Kamper Vuurwerkgiga is benieuwd naar het vuurwerkbeleid van burgemeester Bort Koelewijn en heeft gevraagd hem te mogen interviewen. Tijdens het gesprek blijkt dat de burgemeester en de vuurwerkverkoopster aardig op één lijn zitten.

Het antwoord van de burgemeester stelt Winkeler gerust. Vuurwerkvrije-zones zijn in Kampen wat Koelewijn betreft helemaal niet nodig .”Ik heb eens nagevraagd bij verzorgingstehuizen of zij wilden dat wij dat instelden. Er was geen behoefte aan”, vertelt Koelewijn. “De overlast van vuurwerk is in Kampen niet zo groot vergeleken met andere gemeentes. Ik denk dat dat vooral door de populariteit van carbid komt.”

Ervaring met vuurwerkvrije zones heeft Koelewijn wel. In zijn vorige gemeente Rijssen-Holten gebruikte hij het middel op verschillende plekken. “Er was daar een tunneltje waar heel veel mensen doorheen moesten. Daar hadden we een vuurwerkverbod, omdat het anders veel te gevaarlijk werd om er doorheen te gaan. Ook in de omgeving van vuurwerkverkooppunten was er een verbod om te voorkomen dat er vuurwerk per ongeluk in de tas van een andere koper terechtkwam.” Die laatste maatregel zou in Kampen wellicht nuttig zijn, maar nu er pas na 18.00 uur vuurwerk afgeschoten mag worden, is dat ook niet meer nodig.

Illegaal vuurwerk

Als er in Kampen al overlast van vuurwerk is, dan komt dat volgens Koelewijn vooral door illegaal vuurwerk. En ook op dat punt vinden Winkeler en de burgemeester elkaar. Beiden willen graag dat het illegale vuurwerk aangepakt wordt. “Korte lontjes, onvoorspelbare brandtijden, kruit dat niet goed in de pot zit, een onstabiele voet.” Winkeler kan tal van redenen opnoemen waarom illegaal vuurwerk een slechte keus is. “Wij hanteren in de branche niet voor niets de slogan: ‘doe normaal, koop legaal.’ Je weet dan zeker dat het vuurwerk getest is en dat het voldoet aan de hoge eisen van de Nederlandse overheid.”

Burgemeester Koelewijn knikt instemmend: “De meeste schade aan zowel mens als omgeving wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Ik heb mij als burgemeester hier altijd enorm aan geërgerd en me ingezet voor het terugdringen van illegaal vuurwerk. Tot in Europa aan toe. Het zou goed zijn als alle landen dezelfde eisen aan vuurwerk stelden als Nederland, zodat het zware vuurwerk niet vanuit het buitenland ons land kan bereiken, maar je krijgt onmogelijk iedereen op één lijn. In veel landen is het probleem niet zo groot, omdat ze niet zo geconcentreerd op één dag vuurwerk afsteken.”

Alcohol

Een andere ergernis van Fleur is de combinatie van alcohol en het afsteken van vuurwerk. “Eigenlijk zou het met vuurwerk net zo moeten zijn als met autorijden. Gewoon niet doen met alcohol op. Je zou per groep een vuurwerkbob moeten aanwijzen die als enige vuurwerk mag afsteken”. Alcohol is een lastig punt erkent ook Koelewijn. Het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de jaarwisseling is een enorme uitdaging. “Zeker op groepen die de hele dag met een melkbus op pad gaan, doen wij een moreel appèl om de alcohol thuis te laten of op z’n minst rustig aan te doen.”

Melkbussen

Overigens over melkbussen gesproken. Koelewijn is uitermate te spreken over de gang van zaken de afgelopen jaren. “We zijn voortdurend in gesprek met de groepen schutters en dat loopt heel goed. De sociale controle is erg groot de laatste jaren en dat voorkomt dat er grote problemen ontstaan. Aan de Noordweg mag al een week van tevoren geschoten worden en je merkt dat de schutters niet willen dat dat in gevaar komt. Daarom houden ze elkaar aan de afspraken. Er zijn uiteraard ook mensen die het niet prettig vinden dat daar van tevoren al geschoten mag worden, dat snap ik heel goed, maar als je kijkt naar hoe de situatie daar vroeger was en hoe het nu is, dan denk ik dat het er erg op vooruit gegaan is. Het is dan ook niet wenselijk om de boel nog meer te beperken.”

Vuurkorven

Met betrekking tot vuurkorven trekt de gemeente de strenge lijn die in eerdere jaren is ingezet door. Dit jaar is de regelgeving ook vastgelegd in de APV, zodat de gemeente met dwangsommen van 1000 euro op kan treden bij een overtreding. Wie deze jaarwisseling een vuurtje wil stoken, moet dit melden bij de gemeente. Voor het vuur is dan ook iemand verantwoordelijk die op het verloop aangesproken kan worden. Stoken mag alleen in een daarvoor bestemde korf of oliedrum en de omgeving moet veilig gemaakt worden door bijvoorbeeld wat zand te strooien. “Vroeger was de schade door vuren vrij groot, sinds we deze regels hanteren is er nagenoeg geen schade meer door vuren.”

Al met al is Koelewijn zeer tevreden over de jaarwisselingen van de laatste jaren. “Buurten zetten dikwijls samen een vuurkorf neer, vieren samen een feestje en zijn samen verantwoordelijk. Groepen jongeren houden rekening met kerkdiensten, zoals in IJsselmuiden bij de Oosterholtshoeve. Vaak is er iemand van de groep die door de politie op een 06-nummer bereikt kan worden. Aan de Noordweg wordt geld ingezameld voor de Wensambulance en er staat een Proat Tente, waar de buurt een gesprek kan aanknopen. Het is echt een sociaal feestje geworden van de samenleving. Daar ben ik heel blij mee.”