Afbeelding

VSO makelaars ziet in regio grote variatie grondprijzen

Partnerbijdrages

Het team van agrarisch makelaars van VSO makelaars & taxateurs heeft het afgelopen jaar in de regio Mastenbroek – Kamperveen – Oldebroek mogen bemiddelen in meer dan 230 hectare cultuurgrond. De grondprijzen zijn in deze omgeving sterk gestegen. “We zien echter grote variatie. Per hectare zijn prijzen tussen 55.000 euro en 67.000 euro gerealiseerd,” zegt Marco Schrijver.

Hij licht toe: “Een verbeterde melkprijs en het feit dat veel ondernemers hun bedrijf ‘toekomstbestendig’ hebben gemaakt, hebben meegeholpen aan de prijsstijging. De prijzen variëren wel en in sommige gevallen is de waarde van de fosfaatreferentie (gedeeltelijk) verdisconteerd in deze grondprijzen. De waarde van erven en gebouwen stond het afgelopen jaar onder druk.”

VSO makelaars verwacht dat in 2018 het aantal stoppende landbouwers in de regio ongeveer gelijk is aan het aantal agrarisch ondernemers dat wil groeien. Banken zijn kritisch als het om financiering gaat en leggen steeds vaker de nadruk op de cashflow van de koper. “Wij raden kopers aan anders te gaan kijken naar financiering, eigendom en gebruik en verkopers adviseren wij om het aanbod beter te laten aansluiten op de vraag. Alternatieve mogelijkheden brengen wij graag in beeld,” zegt Schrijver.

VSO makelaars schat in dat de grondprijzen stabiel blijven. “Mits de zuivelprijs en het aanbod goed aansluiten op de vraag.” Voor meer informatie: Marco Schrijver, 06 – 82 93 69 84 of vsomakelaars.nl.