Interview burgemeester Bort Koelewijn (links) en Arjen Hendriks voorzitter Stichting Kamper Kogge. Foto: Emmy van der Hoeven
Interview burgemeester Bort Koelewijn (links) en Arjen Hendriks voorzitter Stichting Kamper Kogge. Foto: Emmy van der Hoeven

Kamper Kogge Journaal: Startsein!

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Ommelander

Zeker 30.000 euro wordt bespaard op de bouw van een botenloods op de Koggewerf dank zij de zelfwerkzaamheid van vrijwilligers van zowel de Stichting Kamper Kogge als van de Kamper Botterstichting en de Kamper Roeivereniging “De IJssel. Zo wordt de houten constructie van de loods en het schilderwerk door vrijwilligers van al die organisaties uitgevoerd. Een eendracht, waardoor dit werk in 180 werkdagen valt te realiseren”, vertelt Arjen Hendriks, voorzitter van de Stichting Kamper Kogge.

Dit weekeinde gaf burgemeester Bort Koelewijn op de werf het startsein de bouw van de botenloods, daarmee tevens de start inluidend van de totale herinrichting van de Koggewerf. “Samen met de Oude Buitenhaven komend tot een heel nieuw stukje Kampen dat ‘Maritiem Erfgoed Centrum’ gaat heten”, vertelt Arjen Hendriks. De totale kosten voor de herinrichting van het Buitenhavengebied bedragen 960.000 euro. Hierbij is inbegrepen een voor veel scheepstypen toegankelijke helling, alsmede een moderne Horecagelegenheid. Alles gefinancierd door het Nationaal Landschap IJsseldelta met organisatorische bijdragen van de gemeente Kampen.

Ook nu weer waren het vrijwilligers, mannen en vrouwen, die buiten op de koggewerf, in de al flink aantrekkende winterkou, rondgingen met een hapje en een drankje voor een gastvrij onthaal van de vele bezoekers, waar onder veel pers, die het startsein voor de bouw van de botenloods wilden bijwonen, als het daadwerkelijk begin van de hele herinrichting van het Buitenhavengebied. Tevens voor Kampen een geschiedkundig hoogtepunt in een ontwikkeling, die de stad alom faam als Nautische Hanzestad moet gaan bezorgen.

“De helling, maar in bijzonder de botenloods betekenen ook voor ons veel voor het behoud en het onderhoud van onze historische schepen”, vertelde voorzitter Tjibbe Hennephof van de Kamper Botterstichting. “Pas geleden nog moesten we met de KP 118 naar de scheepswerf in Gorkum uitwijken om in een overdekte loods de botter van twee nieuwe gangboorden te voorzien. Kosten: ruim elfduizend euro. In de nabije toekomst kan dit soort werk in eigen beheer op de werf in Kampen heel wat goedkoper.’”

Ook het Deventer raadslid Jantine Sijbring, door de gemeente Kampen aangesteld als projectleidster bij de herindeling van het Buitenhavengebied, toonde zich opgetogen dat met de bouw van de loods het hele nautische project was begonnen. Kennelijk hierdoor geïnspireerd lanceerde Sijbring ter plekke het idee het wrak van de IJsselkogge te zijner tijd in Kampen definitief op een ponton te plaatsen zodat de unieke scheepsvondst, varend over de IJssel, ieder moment op de gewenste plek aan het publiek kan worden getoond.

Burgemeester Bort Koelewijn wees in zijn toespraak op de vele partijen die bij de herindeling van de werf en het havengebied zijn betrokken, daarbij ook de omwonenden noemend. “Over zo’n anderhalf jaar moet het hele project gereed zijn”, durfde de burgemeester zich aan een voorspelling te wagen. Een ieder op de werf was het er over eens: al met al een uniek project dat aantoont dat de Kampenaren lang zo dom nog niet zijn, als een landelijk dagblad pas nog de wereld wilde doen geloven.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21