Afbeelding

Mister M herstelt op de automatische piloot

· leestijd 1 minuut Algemeen

De vele mogelijkheden tot ontspanning, die we heden ten dage kennen, lijken niet op te wegen tegen de voortdurende inspanningen die we ervaren heden ten dage. Aan de Hogeschool van Amsterdam is een geniaal idee gerezen om de balans weer terug te vinden. Zullen we in Kampen voorop proberen te lopen met de minste overspannenheid? Dat streven alleen al geeft echter reeds spanning.

Ongetwijfeld zal men in vroeger tijden ook spanningen hebben gekend. Kunnen we de met pijl en boog neergeschoten prooi veilig benaderen of houdt ’ie zich schijndood? Zal de beer ons aanvallen omdat ’ie ’n rivaal in ons ziet met onze warme berenvellen? Spanningen zijn van alle tijden. Tegenwoordig loop je dan het risico een burn-out op te lopen. Vroeger noemden we dat overspannenheid maar de taalverloedering schrijdt voort. Misschien zijn er door knappe koppen in de wereld van de therapie wel andere criteria verbonden aan een mentaal uitgebrande status.

Een projectleider in de toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam komt met een suggestie. Projectleider? Wordt aan onderwijsinstellingen tegenwoordig ook projectmatig gewerkt. Ieder vak is een project en de professor als de projectmanager? Nee, zo erg is het nog niet. De dame in kwestie bestudeert het curriculum van de betreffende studierichting voor een herinrichting. Terloops bedacht ze ook een remedie tegen overspannenheid. We moeten meer op de automatische piloot gaan werken om ons brein rust te geven.

Die rust is ook nodig om te ”archiveren”, informatie op te slaan en te ordenen. Als we voortdurend bloot gesteld worden aan prikkels en nieuwe informatie, komt ons brein daar niet aan toe. Misschien hebben we daarmee wel de sleutel te pakken tot het kortetermijndenken in de politiek. Op alle niveaus en zeker ook plaatselijk, in ons eigen Kampen. We lijken niet te willen leren van het verleden. Dat zien we met financiële perikelen maar ook op monumentengebied. Het oude stadsziekenhuis werd ooit gered doordat de bevolking wakker schrok en in opstand kwam. Voor de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat wordt de bevolking eerst moe en murw gemaakt door ellenlange processen. De historisch bijzondere sluis aan de Noordweg werd snel opgeruimd voordat Kukel ernaar kon kraaien.

Om ons brein de kans te geven informatie op te slaan en te verwerken, kunnen we niet alleen even de informatie stromen stoppen (WiFi uit!). Nee, we moeten ook meer op de automatische piloot gaan doen. Handelingen waarbij ons brein niet actief hoeft te zijn, zoals dierenverblijven uitmesten, de was opvouwen of hardlopen (dan is daarvoor ook meteen een aanleiding). Ook in het bedrijfsleven kan dat wenselijk zijn maar we blijven even bij de politiek. Het wordt hoog tijd voor bezinning. Wie neemt het mee in zijn verkiezingsprogramma volgend jaar? We zetten ten stadhuize de wethouders aan de afwas en de burgemeester aan het stofzuigen.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):

http://www.Facebook.com/gekrabbel

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.