Afbeelding
Piet Bergstra

RAPPORT IS KLAAR. HEIEN MAAR?

Algemeen

Bij één van de zes heipalen van de te bouwen parkeergarage bij de Buitenhaven waar gemeten is, is een te hoge waarde aan verontreiniging gemeten. Bij de andere vijf heipalen was de verontreiniging binnen “de norm.” Dus nu kunnen we verder?

Ook dit rapport zegt niets over eventueel te treffen maatregelen aangaande de echte risico’s bij heiwerkzaamheden. Het gaat hier alleen over de bovenlaag; de werklaag. De machinisten zijn vorig jaar niet blootgesteld aan verontreinigde bodem of verontreinigd grondwater. Ze zijn blootgesteld aan gevaarlijke gassen en dampen. Heien gaat veel en veel dieper dan 80 cm. Daar hoef je geen ingenieur voor te zijn.

Die gassen en dampen komen naar boven uit de ondergrond, onder de werklaag dus. In deze laag worden palen aangebracht. Deze ondergrond is zeer zwaar verontreinigd, bevat zeer veel puin en een hoge grondwaterstand. Dit heeft reeds al paalbreuk en scheve en gedraaide palen opgeleverd… Dus nu op een veilige en verantwoorde manier verder met de bouw van de parkeergarage? Wij betwijfelen dit. Want op de vraag “Hoe nu verder”geeft het rapport ook geen antwoord.