Afbeelding

BEZOEK REYERSDAM

· leestijd 1 minuut Algemeen

BEZOEK REYERSDAM

Afgelopen week was GBK te gast in het wijkcentrum Reyersdam. Dit is het onderkomen van wijkvereniging Brunnepe-Hanzewijk. We spraken met Ruud Töller en Erik van den Belt. Wij wilden ons op de hoogte stellen over het wel en wee van dit centrum. De gemeente geeft een subsidie. Deze is gebaseerd op het aantal inwoners in een wijk.

Reyersdam heeft zeker een zeer belangrijke functie: wekelijks komen daar alleen al 500 bezoekers. Men is 6 à 7 avonden in de week op tot 23.00 uur. Deze avond waren er zeker 50 mensen aanwezig waarvan sommigen met een beperking. Zij deden mee aan een bingo/spelavond. Zeker 20 mensen in een andere zaal zaten te kaarten. Een stuk of 10 deden gewoon een bakkie koffie terwijl de spelotheek werd opgeknapt.

De gemeente Kampen wil steeds meer lokaal maatschappelijke vraagstukken afschuiven op het wijkcentrum. Maar de mensen die daar de boel draaiende houden zijn geen professionals. Het zijn vrijwilligers, maar wel van een buitencategorie. De gemeente geeft dus een subsidie maar wil daar op gaan bezuinigen. Hoewel de bezuiniging 2 jaar is uitgesteld blijft dit voor onrust zorgen. Daar moet echt iets aan gebeuren.

Wij zijn van mening dat de gemeente moet kijken naar het sociaal/economische aspect van de wijk. Wat is de functie van het centrum? Hoeveel bezoekers komen daar? Wie zijn die bezoekers? En op basis daarvan een subsidie toekennen. Wij waren diep onder de indruk van centrum en haar vrijwilligers. De wijkvereniging, de vrijwilligers en de mensen uit Brunnepe verdienen de aandacht en de ondersteuning van gemeente Kampen. De steun moet bestaan uit meedenken en ondersteunen. En niet die van bezuinigen en onrust zaaien. Op GBK kunnen ze in elk geval rekenen.