Afbeelding
Fred Sollie

Financiële bijdrage voor verzelfstandigd Quintus

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft de bijdrage voor Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie over 2016 definitief vastgesteld. Quintus heeft net als de Stadsgehoorzaal en de Bibliotheek Kampen, een belangrijke maatschappelijke functie in de stad. Quintus levert een positieve bijdrage aan de aantrekkelijkheid van de stad, de participatie in de maatschappij, de versterking van de eigen kracht van inwoners en de ondersteuning aan de verenigingen voor amateurkunst.

Burgemeester Bort Koelewijn: “Ik zie in Kampen veel talent ; op het gebied van zang, muziek en andere kunstzinnige vormen. Zelf ben ik trots op Quintus, omdat Quintus een heel belangrijke bijdrage levert aan de professionele vorming van al die talenten. Wat mij betreft mocht Quintus nog wat meer in de etalage plaatsnemen als belangrijke voorziening voor de inwoners van Kampen en omgeving, want de inwoners kunnen er terecht voor zeer deskundige scholing en vorming.”

Het seizoen 2016 – 2017 heeft voor Quintus twee gezichten; van gemeentelijke instelling naar een zelfstandige stichting per 31 december 2016, van bestuurscommissie naar stichtingsbestuur en van interim directie naar een nieuwe ‘vaste’ directeur. Na de reorganisatie en de aansluiting bij de CAO Kunsteducatie, de verbouwing van de entree van het hoofdgebouw en de verzelfstandiging staat Quintus vol in haar kracht.

In het afgelopen seizoen volgden ruim 2700 inwoners cursussen en lessen bij Quintus, een toename van 7%. Een kleine 4000 bezoekers maakten gebruik van voorzieningen die Quintus biedt. ‘Kunst & Kind’, het programma voor de leerlingen in het basisonderwijs van de culturele aanbieders van Kampen, bediende alle leerlingen (meer dan 5600); een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerken. Quintus leidde 50 leerkrachten in het basisonderwijs tot cultuur coördinator op, die hiermee het cultuuronderwijs in de scholen versterken. Daarnaast hielp Quintus scholen om cultuuronderwijs een plek in het onderwijsprogramma te geven en bij de financiering van de activiteiten. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs konden via Quintus betekenisvolle en leuke cultuurdagen meemaken. Het voortgezet en middelbaar onderwijs maakt ook gebruik van Quintus als vraagbaak en cultuurmakelaar.

Quintus ondersteunt het rijke Kamper verenigingsleven met advies en opleiding. Maar liefst 250 muzikanten behaalden een muziekdiploma; een mooi ijkmoment en een impuls om de kwaliteit van het muziekleven hoog te houden. Afgelopen jaar konden leerlingen in en rond school muziek maken dankzij de samenwerking tussen scholen en verenigingen.

Quintus in de toekomst
Kampen heeft goud in handen. Want Kampen is een gemeente waar gemeenschapszin een belangrijk goed is, waar een rijk verenigingsleven floreert, waar cultuurdeelname en –beleving hoog is en waar het belang van goede voorzieningen voor wonen, werken en recreëren een breed draagvlak heeft onder de burgers, de ondernemers, de politiek en het stadsbestuur.

Aan dit klimaat draagt Quintus met passie en plezier bij vanuit het motto ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. ‘Iedereen doet mee’, dàt vinden de medewerkers van Quintus belangrijk.

Door samen te werken met onder andere de Stadsgehoorzaal, de Bibliotheek, het Stedelijk Museum, en het Stadsarchief kan Quintus het publiek steeds beter bedienen. Door de samenwerking met de scholen kan elk kind en jongere kennismaken met de kunsten 21e eeuwse vaardigheden ontwikkelen. Hierdoor wordt jeugd nog beter op haar toekomst voorbereid.

Verder werken Quintus en Stichting Jeugdtheater Ventura steeds intensiever samen. Daardoor kunnen (nog) meer mensen plezier beleven aan het theater: op, achter of voor het podium. Quintus werkt ook samen met culturele partners, ondernemers en Kamper Marketing aan ‘Sail 2018’, ‘Het verhaal van Kampen’, ‘Bach in the Subway’ en aan de thema’s ‘hartelijke Hanzestad’, ‘het nautisch profiel’ en ‘de Gouden Eeuw’.

Met onder andere inspirerende Muziekweken, vakantie en weekend activiteiten, arrangementen voor senioren en mensen met een beperking, breidt Quintus haar activiteiten komend jaar uit.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 19 uur geleden