Afbeelding

Raadspraat ChristenUnie: Samen voor waardevol Kampen

· leestijd 1 minuut Politiek

“Tijdens de laatste raadsvergadering van 2017 stond het voorstel armoedebeleid op de raadsagenda. Tijdens de behandeling van de programmabegroting 2017 in november 2016 heeft de ChristenUnie samen met het CDA, SP en PvdA al aandacht gevraagd voor de groep chronisch zieken en gehandicapten. Deze groep mensen heeft te maken met veel extra vaste kosten en ook de hoogte van deze kosten is sterk afhankelijk van iemands situatie. Het voorstel van het college was om jaarlijks een vergoeding van € 150,- beschikbaar te stellen voor deze doelgroep. Als fractie vonden wij deze bijdrage te mager. De ChristenUnie heeft daarom samen met CDA, VVD en SGP een amendement ingediend waarbij de jaarlijkse tegemoetkoming voor deze groep zou moeten worden verhoogd.

De ChristenUnie wil mensen die chronisch ziek en of gehandicapt zijn extra ondersteuning bieden omdat zij weinig tot geen mogelijkheden heeft om hun (financiële) positie te verbeteren. Dit amendement is door de hele raad goedgekeurd. De ChristenUnie vindt dat iedereen waardevol is en ertoe doet. Als we samen willen gaan voor een waardevol Kampen dan moeten we oog hebben voor deze doelgroep en deze mensen ook daadwerkelijk tegemoetkomen. Als fractie zijn wij dan ook tevreden dat er nu een vergoeding voor deze doelgroep beschikbaar komt van € 250,- per jaar.

De ChristenUnie gelooft dat het in onze samenleving om veel meer gaat dan om geld en bezit. Het gaat vooral om zinvol leven, vrijheid en veiligheid. Wij willen geen samenleving waarin ons verteld wordt wat we moeten denken en doen, maar wij willen vrijheid om te geloven en om zelf verantwoordelijkheid te nemen. We willen een wereld waarin we omzien naar elkaar. Een wereld die leefbaar blijft, ook voor onze kinderen.

Een samenleving met toekomst

Tegelijk zijn er zorgen. In onze samenleving zijn normen en waarden niet vanzelfsprekend. De manier waarop we met elkaar de samenleving vormgeven, staat meer ter discussie dan ooit. De ChristenUnie onderkent dit en vindt het daarom meer dan ooit belangrijk om te geloven in een gemeente waar het niet gaat om ‘ik’ maar om ‘wij’. In een politiek van draagkracht en draagvlak. Wij investeren in zorg voor elkaar, in de cruciale rol van gezinnen, in een dienstbare en rechtvaardige overheid, in moreel leiderschap, in godsdienstvrijheid, in een duurzame economie en in een zorgvuldige omgang met Gods schepping.

Volgende week is het weer kerstfeest. Voor velen een moment van bezinning en samen komen met familie en/of vrienden. Niet voor eenieder is het weggelegd om de kerst samen door te brengen. Onze gedachten gaan ook speciaal naar hen uit. Maar laten we bovenal niet vergeten dat Kerst een feest mag zijn van het licht, waarbij we de geboorte van de zoon van God mogen gedenken. De ChristenUnie wenst u daarom gezegende kerstdagen en een gezond en voorspoedig nieuwjaar.”