Afbeelding

Frans Koek stopt met knippen na bijna vijftig jaar

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Herenkapsalon Frans Koek is bijna niet weg te denken uit de Jan van Arkelstraat in Kampen, maar binnenkort gaat de zaak op slot. Na bijna vijftig jaar stopt Frans Koek op 23 december. “Op een gegeven moment komt het moment dat je wat anders wilt gaan doen. Het is nu tijd voor een andere generatie”, aldus de 67-jarige Koek.

Frans Koek stamt uit echte kappersfamilie. Zijn vader begon in 1962 een kapperszaak in een pand aan de Jan van Arkelstraat 58. De damessalon zat aan de Jan van Arkelstraat. De herensalon zat in hetzelfde pand, maar had een aparte ingang (aan de Van Hasseltstraat). Vanaf 1969 ging Frans bij zijn vader aan de slag in de herensalon. In 1974 verhuisde de herensalon naar de Jan van Arkelstraat 68, waar de kapperszaak nog steeds is gevestigd.

Koek heeft het kappersvak in de loop der jaren zien veranderen. “Vroeger dachten veel mannen: ‘Laat maar groeien’. Nu is er veel bij mannen meer aandacht voor haarmode. Daarnaast gebruiken heren meer geuren en is het aanbod van verzorgingsproducten voor mannen veel breder geworden.” Frans Koek heeft in ruim 49 jaar een enorm uitgebreide en gevarieerde klantenkring opgebouwd. “Mijn klanten komen overal vandaan. Amsterdam, Rotterdam, noem maar op. Ze kwamen hier al als kind, maar nog steeds blijven ze komen. Dan combineren ze een familiebezoekje met een knipbeurt”, aldus Koek.

Zijn klanten vinden het heel erg jammer dat Frans Koek stopt. “Sommige klanten komen hier al 55 jaar en zijn nog nooit naar een andere kapper geweest. Maar ik vind het mooi geweest. Wat ik straks ga doen? Ik zie wel wat mijn pad kruist.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.