Afbeelding

Jaaroverzicht als pepmiddel met bijwerkingen

Algemeen

Lees voor het raadplegen van het jaaroverzicht 2017 eerst de bijsluiter. Dit middel om het geheugen op te frissen is alleen geschikt voor mensen met een kritische geest. Het dient buiten bereik te blijven van mensen die kritiekloos aannemen dat wat ze lezen waar is. Een vertroebelde blik en desoriëntatie behoren tot de bijwerkingen.

2017 is het jaar van het nepnieuws. Hmm, best lastig als je bezig bent met een terugblik op het Kamper nieuws van het afgelopen jaar. Van de andere kant, fake facts, zijn er altijd al geweest. Hooguit dat de Amerikaanse president Trump daar in zijn eerste ambtsjaar in de ogen van menigeen nog een schepje bovenop deed. Het leverde bovendien vele hilarische filmpjes op. Zoals die van Juliusmedia waarin Kampen bij The Donald wordt aangeprezen als the greatest city met honderden cafés en restaurants op de Plantage. En wie zegt dat het er maar zeven zijn, is een scumbag. Ook zonder dit filmpje zou Kampen dit jaar tienduizenden extra bezoekers hebben gehad. Echt waar.

In januari al werpen de Internationale Hanzedagen hun schaduw vooruit. Zorgen zijn er over de bereikbaarheid. Nadat eerder de werkzaamheden voor de nieuwe parkeergarage locatie Buitenhaven zijn stilgelegd wegens ontsnapte gassen bij heiwerkzaamheden is het nu de beurt aan de politieke partijen om kritische vragen te stellen. Luchtiger nieuws is er ook. Het echtpaar Waterham-Rigterink is 60 jaar getrouwd en besluit elkaar opnieuw het jawoord te geven.

Het jawoord klinkt voor de tweede keer

Uiterst selectief en ander nieuws negerend gaan we verder met februari. In een monumentaal pand in de binnenstad worden de oudste tot dan toe aangetroffen balkenschilderingen ontdekt. Mannenkoor DEV begint eveneens op leeftijd te komen. Het eerste concert in een reeks activiteiten om het 100-jarig jubileum te vieren vindt plaats. De Betonstraat is het decor van een schietincident.

DEV begint aan haar 100-jarig jubileum

Maart is de maand dat de vlag uit kan bij het Stedelijk Museum. Enkele topstukken uit het Rijksmuseum worden overgebracht naar Kampen. De koopzondag blijft onderwerp van gesprek. Nadat eerst de voorstanders van een liberaler openstellingsbeleid zich roerden, is het woord aan de tegenstanders die met een petitie komen.
Topstukken uit Rijksmuseum in aantocht.

Het wordt steeds een beetje eerder licht in april en dat betekent dat een haan in Brunnepe met de dag vroeger begint te kraaien. Tot groot ongenoegen van de buren die de rijdende rechter er bij slepen. De uitspraak: Kukel moet weg.
Dit is een andere haan dan kukel.

De rechterlijke uitspraak van een zeer ernstig zedenmisdrijf (2016) waarbij een destijds 17-jarig meisje werd verkracht is in mei. De dader, een 33-jarige man uit Eritrea, wordt veroordeeld tot 8 jaar cel voor verkrachting en een poging het meisje om te brengen. In politiek opzicht zal mei worden herinnerd als de maand waarin wethouder Martin Ekker opstapt. Hij zou te solistisch hebben opgetreden in het dossier Stadskazerne. Binnen de VVD volgt Marieke Spijkerman hem op. Het Trefpunt in Mastenbroek bestaat 50 jaar. De gemeente besluit dat winkels open mogen zijn op zondag tijdens de Hanzedagen …

Marieke Spijkerman volgt Martin Ekker op als wethouder

… die in juni worden gehouden. Tal van Hanzesteden presenteren zich tijdens een event met muziek, cultuur, theater, ja wat eigenlijk niet. De stad Kampen wordt overladen met complimenten voor een voorbeeldige organisatie en het bezoekersaantal wordt geschat op 225.000. Het Kamper Trompetter Korps wint het NK in Assen. Minder blij is een man die een parkeerboete krijgt. Hij verwerkt dat door een parkeerautomaat omver te rijden en aansluitend naar de kapper te gaan.
De start van de Hanzedagen

Een bijzondere zomergast is de roze Chileense Flamingo die door een lezer wordt gespot in juli. Door een ongeluk op de N50 komen twee mensen om het leven. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen besluit samen met Flevoland om nog eens in Den Haag te benadrukken dat deze gevaarlijke weg vraagt om maatregelen.
De titel zomergast van het jaar is gewonnen door de Chileense Flamingo

De zomer in Kampen is ondenkbaar zonder Kamper ui(t)dagen. Drie van de vier dagen zijn in augustus. Andere evenementen zijn onder andere het Stripspektakel en de River Side Party USA aan de Loswal. De Sint Anna-kapel, ook wel bekend als het Jan Vayne-kerkje, krijgt een nieuwe eigenaar. Een stichting neemt het gebouw over. Deze maand wordt ook bekend dat de eerste vondsten van de IJsselkogge worden tentoongesteld in het Stedelijk Museum en wel in februari 2018.
De zomer zonder Kamper Ui(t)dagen is ondenkbaar

September is voor velen een synoniem voor ‘einde vakantie’. Veel activiteiten, zoals de Week van Amateurkunst komen weer op gang. Aan een langslepend conflict tussen de gemeente en woonwagenbewoners in IJsselmuiden komt een eind in zie zin dat de woonwagen van de standplaats wordt verwijderd. De Kamper SP-fractie laat weten, uit ongenoegen met de eigen landelijke partij, zichzelf op te heffen in Kampen. BrugMedia bestaat 25 jaar en viert het feestje met genodigden.
Weekblad De Brug bestaat 25 jaar en dat is een toost waard

De sloophamer gaat voorbij aan de villa in de Bovenhavenstraat zo wordt bekend in oktober. Dit tot opluchting van velen. Iets zwaarder op de maag ligt de verkoop van oliebollen tijdens Nieuwjaarsdag dat deze keer op zondag valt. In oktober al houdt het de gemoederen bezig. 87 procent van de deelnemers aan een poll op de Brugsite spreekt zich uit voor verkoop. Een opsteker is er voor de organisatie van Sail Kampen dat voor de editie 2018 kan rekenen op 75.000 euro van de provincie.
De duscussie over oliebollen op zondag laait al op in oktober

Bewoners van ’s-Heerenbroek uiten in november hun ongenoegen over plannen van buurgemeente Zwolle om ruim honderd semipermanente woningen te realiseren langs de grens. Met name de grootschaligheid van het project - haaks staand op eerdere afspraken – en het gebrek aan communicatie steken de dorpsbewoners. Burgemeester Bort Koelewijn laat een woning en bedrijfspand sluiten vanwege een aangetroffen hennepkwekerij. Kampenaar Aart Kleijer legde 20 jaar geleden het fundament van de stedenband tussen de Hongaarse stad Pápa en Kampen op het gebied van speciaal onderwijs. Hij neemt nu afscheid.

Aart Kleijer zette zich 20 jaar in voor Pápa

Treinverkeer en de decembermaand vormen zelden een feestelijke combinatie. De eerste sneeuw van deze winter tart het verkeer en een trein tussen Dronten en Kampen strandt. De slingers kunnen ook weer terug in de doos bij het fonkelnieuwe station Stadshagen in Zwolle als schakel op de hernieuwde spoorbaan tussen Kampen en Zwolle. De ondergrond aldaar kan de snelheid van de trein niet aan. De organisatie van Kerst in Oud Kampen troost de Zwollenaren met een uitnodiging op de fiets of met de auto te komen. Kennelijk helpt dat, want met meer dan 90.000 mensen komen de bezoekers in nog grotere getale dan een jaar eerder. En gelijk hebben ze: Kampen is gewoon een heel leuke stad and that’s true. BrugMedia wenst alle Kampenaren een heel goed en gelukkig 2018!
Bezoekers kwamen weer ogen tekort tijdens KiOK