Afbeelding
Tennekes

Kamper Kroniek: Melkbusschutters zoeken elkaar op in de Proat Tente aan Noordweg

· leestijd 2 minuten Algemeen

"Nee, dat gaan we niet doen." Dit was de eerste reactie van Milco Plette (22) uit Brunnepe, toen Welzijn Kampen hem anderhalf jaar geleden belde met de vraag: lijkt het je wat om iets te organiseren voor melkbusschutters? "Het wordt dan een heel evenement, een attractie. Dat wordt niks. Hoe drukker hoe gevaarlijker."

Toch ging hij overstag. Samen met zijn moeder Madelein (55) en tien buurtgenoten staat Milco aan de wieg van de Proat Tente op de Noordweg. Hier kunnen melkbusschutters, Brunnepers en andere belangstellenden zich verzamelen tijdens de vier gedoogdagen tussen Kerst en Oudjaarsnacht. Apetrots is hij op twee geslaagde afleveringen Proat Tente. "Brunnepe is écht één."

Veluwse Wens Ambulance

Ook dit jaar ging de pot weer rond voor de Veluwse Wens Ambulance, die de laatste wens vervult van iemand die ernstig ziek is. Voor Milco, zijn moeder en de andere gangmakers achter de Proat Tente stond voorop dat er een goed doel aan hun initiatief gekoppeld werd. "We hebben daar toen een gesprek gehad", vertelt Milco. "Iedereen had echt tranen in de ogen bij sommige verhalen."

Zelf is hij in Brunnepe geboren. Als peuter woonde hij twee jaar in de Hanzewijk, maar daarna keerde het gezin Plette terug naar Brunnepe, waar moeder Madelein zelf ook opgroeide. "Waar je roots liggen, kom je altijd weer terug", vertelt zij.

Brunnepe en carbid horen bij elkaar; de traditie wordt doorgegeven van ouder op kind. Veel Kampenaren herinneren zich nog de veldslagen met de politie in de tijd dat melkbusschieten verboden was. Sinds er een gedoogperiode is afgesproken, is het veel rustiger. Hier is Milco blij om. "Ik kan me niet anders herinneren dan dat er vreugdevuren op straat waren. Heel leuk, maar alles ging erop: autobanden, stoelen, compleet meubilair. Het werd een grote bende. Dit gebeurt gelukkig niet meer. Er staat nu een container met hout. Die brandt tot de volgende dag door."

In je bloed

Zelf kreeg hij tien jaar geleden als 12-jarige ventje zijn eerste melkbus. "Dit is het beste gevoel wat je kunt hebben", herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. "Vooral als je in Brunnepe woont." Ouders, familieleden, buren, de hele buurt – ze komen allemaal kijken. Hij heeft sindsdien geen jaar overgeslagen. "Het zit in je bloed. Eén keer op de bus en je komt er nooit meer af."

Vanaf de zomer is het team Proat Tente druk met voorbereiden. Het begon met een gesprek met de burgemeester. Daarna opende de jacht op sponsoren. Vorig jaar waren dit er twee. Dit jaar maar liefst acht: Jumbo Hanzewijk, Albert Heijn Meeuwenweg, Slagerij Van Asselt, Café Eigenwijs, Schotte Kunststoffen, de Primera en natuurlijk Brunneper Buurtcafé De Woonboot en snackbar Mulder. "Het zou mooi zijn", mijmert Milco over volgende edities, "als we het helemaal met sponsoren voor elkaar krijgen en geen subsidie meer nodig hebben."

Tussen Kerst en Oud en Nieuw bouwt het team elke dag de tent op en zorgt dat de koffie, thee en chocolademelk klaar staat. Van zeven tot tien uur 's avonds mag er dan geschoten worden. Halverwege de avond is er een 'ludieke actie': lekkere hapjes, worstjes, snacks, gehaktballetjes. "Dan gaat direct de donatiepot erachteraan", grinnikt Milco. Na afloop van de avond is het een kwestie van opruimen, afbreken, de boel aanvegen. "En de volgende dag beginnen we weer opnieuw."

Ook niet-Brunnepers, de politie, welzijnswerkers en burgemeester Bort Koelewijn weten de Proat Tente te vinden. "Ze zijn meer dan welkom. Mensen van buiten vinden het leuk om te kijken hoe dit in Brunnepe gaat. Hier zijn we erg blij mee." En de naam? Daarvoor moeten we bij Madelein zijn: “Moe-j eem luusteren, ’t is om te proat’n, loat’n we ’t dan de Proat Tente noemen”