Afbeelding

Kinderboerderij Cantecleer doet mee aan Project Moorkop.

· leestijd 1 minuut Algemeen

In samenwerking met fokkers, verenigingen en de WUR helpt kinderboerderij Cantecleer de Moorkop weer op de 'levend erfgoed' kaart te zetten.

De Moorkop uilebaard is een bijzondere vogel. Meer dan driehonderd jaar geleden werden deze kippen gehouden op buitenplaatsen van rijke burgers van dit land. Bij kunstschilders uit de 16de en 17de eeuw waren ze zeer in trek; door het kunstzinnige oog van de oude meesters opgemerkt als iets dat bijzonder en verfijnd was. De grote witte eieren deden het goed in de keuken en ook het vlees werd gebruikt. De Moorkop is inmiddels in de vergetelheid geraakt. Niet compleet van de aardbodem verdwenen maar wel bijna.

Een groep enthousiaste hebben zich het lot van de Moorkop aangetrokken en hebben de handen ineengeslagen. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland van de Wageningse Universiteit schoot te hulp met opgeslagen materiaal (sperma) uit haar genenbank. Dankzij dit materiaal en een zorgvuldig fokprogramma volgens het zogenaamde rotatieschema, hopen wij over drie jaar weer een gezonde populatie te hebben van dieren met een laag verwantschapgemiddelde.

Ook kinderboerderij Cantecleer vindt dit belangrijk en doet mee aan het project. Zo liggen de eerste toekomstige Moorkopeitjes al in de broedkas en zullen met twee á drie weken de eerste kuikentjes zich uit hun schalen pikken. Er liggen ook al plannen om het kippenhok om te bouwen tot een mooi thuis voor de nieuwe Moorkopjes. Belangrijk is dan ook dat ze goed zichtbaar zijn, zodat iedereen kan meegenieten van dit bijna verloren (levend) erfgoed.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden