Afbeelding
Fred Sollie

Leegstand Kamper binnenstad sterk gedaald

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Was er in oktober 2016 nog sprake van 19 leegstaande winkelpanden, in het kernwinkelapparaat van Kampen, wachten eind 2017 nog maar 12 panden op een nieuwe huurder. Volgens Dick Westerink, voorzitter van de Vereniging Vastgoed Binnenstad, is deze opmerkelijke daling van bijna 40 procent te danken aan verschillende inspanningen, waaronder door de gemeente Kampen.

Aanloopstraten
Westerink: “In tegenstelling tot veel vergelijkbare steden zijn de panden in de aanloopstraten als de Geerstraat, Burgwalstraat, Broederstraat en Gasthuisstraat goed gevuld. Op dit moment staat in die straten zelfs geen enkel pand leeg. Deze straten hebben een sfeervolle uitstraling. Het kernwinkelapparaat, van Bovenkerk tot de Gasthuisstraat, geeft eveneens een positief beeld. Ook vindt hier continu invulling plaats. De binnenstad wordt steeds aantrekkelijker voor ondernemers.”

Aantrekkelijke binnenstad
Dat vindt ook William van der Kolk, eigenaar van Williams Fashion for Men. Naast twee winkels in Dronten opent hij met veel vertrouwen per 1 maart een filiaal in de Oudestraat: “Voordat ik mijn onderneming startte, werkte ik al een aantal jaren in de kledingbranche in Kampen. Ik ken het koopgedrag en kan me niet voorstellen dat een kledingzaak in het midden-hoog-segment geen bestaansrecht heeft. Om aantrekkelijk te blijven als binnenstad raad ik ondernemers aan om meer in te zetten op beleving in én buiten de winkel om klanten aan te trekken en te behouden. Ik organiseer bijvoorbeeld een aantal sportevenementen als een golf- en tennistoernooi en sponsor de deelnemers met kleding.”

Veel bereikt
De opmerkelijke daling van de leegstaande panden in relatief korte tijd geeft aan dat er veel bereikt is. Westerink: “Ondanks deze positieve beweging is er nog veel nodig. Dat is een van de redenen waarom de Vereniging Vastgoed Binnenstad in het leven is geroepen. Feitelijk zijn we al meerdere jaren actief, maar binnenkort gaan we ons formeel verenigen. Het doel is om innovatieve ideeën te bedenken én te realiseren waarmee de binnenstad van Kampen nóg vitaler en aantrekkelijker wordt voor zowel bezoeker als ondernemer. Oftewel: de totale leegstand in de binnenstad nog meer naar beneden brengen. Uiteraard zoeken we hierin de samenwerking met de gemeente en ondernemers.”

Meer informatie: Dick Westerink: (06) 212 464 30.