Afbeelding

Bootbewoner ontsnapt aan ramp

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Tegen een Kampenaar die een boot in de Buitenhaven in de fik probeerde te steken is donderdag een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De brandstichting in de vroege ochtend mislukte, mede door de alertheid van de bewoner ervan, die al op zijn hoede was en de politie heel snel waarschuwde.

Verdachte D. (39) en de bootbewoner zijn gezworen vijanden van elkaar. Ze kennen elkaar van de haven, waar D. een puntertje heeft liggen. Wat de reden is van hun animositeit werd tijdens de rechtszitting in Zwolle niet duidelijk. Maar wel dat D. al eens de schaar in de paardenstaart van zijn tegenstander heeft gezet.

In de vroege ochtend van zondag 15 oktober vorig jaar zag de bootbewoner iemand scharrelen in de buurt. De man was alert, omdat er eerder die nacht al witte verf tegen zijn schip was gegooid en hij wist wel waar het vandaan kwam. Hij belde de politie die ter plekke een plons hoorde en een man zag wegrennen. De man kon worden aangehouden en bleek D. zijn.

Tegen de boot was benzine gesprenkeld, de plons kwam van een jerrycan. In de buurt lag nog een soort primitieve molotov-cocktail: een emmer met takken, stenen en een stuk touw bij wijze van lont. Het had heel erg fout kunnen aflopen, ook zonder dat er een vuurtje bijkwam, liet de officier van justitie weten. Op het dek van het schip staat namelijk een gloeiendhete kachelpijp.

De rechters kregen in hun ondervraging weinig vat op de vermoedelijke dader. Hij wist er allemaal niets meer van, dat bleef hij keer op keer herhalen. Hij wilde wel aannemen dat hij het gedaan heeft, gezien alle bewijs in het dossier. En heeft er ook spijt van. En nee, de man van de boot hoeft niet bang te zijn dat het nog een keer gebeurt als hij vrijkomt, liet hij weten. De Kampenaar is voornemens zijn excuses aan te bieden.

De man verkeerde destijds in een psychotische toestand, mogelijk mede veroorzaakt door jarenlang gebruik van alcohol in combinatie met vele soorten drugs. Hij heeft veel behandeling en begeleiding nog, als hij vrijkomt. De officier van justitie vroeg dit direct te laten ingaan als hij vrijkomt.

Uitspraak over twee weken.