Rein Teune

KORFBALLERS DOS WINNEN TOPPER

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben de topper tegen KIOS winnend afgesloten. Het was lang billenknijpen voor de supporters. Pas in het laatste kwartier trok DOS de sportieve wedstrijd naar zich toe. DOS won met 21-25.

DOS heeft halverwege de competitie één verliespunt. KIOS had er voor de wedstrijd pas twee, door de nederlaag destijds in Kampen. DOS won toen met 24-18. Beide coaches hadden hun huiswerk goed gedaan. Jan Wiegers had ervoor gekozen om zijn aanvals- en verdedigingsvak te wisselen. Op die manier hoopte hij de speerpunten van KIOS verdedigend beter te kunnen bespelen en in het eigen aanvalsvak meer ruimte te krijgen. Een tactiek die aanvallend niet direct het gewenste effect had, maar verdedigend goed uitpakte. Zo werd de hoofdaanvaller van KIOS, Ernst Kuik, de wedstrijd uitgespeeld door de sterk verdedigende André Beens. In hetzelfde vak speelde Iris van Bruggen verdedigend eveneens een zeer sterke partij. In het andere vak viel het knappe verdedigen van Wesley Doorn en Daniël Lewerissa op. Sowieso speelde DOS verdedigend bij vlagen een hele goede wedstrijd.

De enige Dosser die het verdedigend moeilijk had was aanvoerster Linda van Keulen (zie foto). Logisch, want zij stond tegenover de Ruinerwolder topscoorster Janita Zantinge. Zantinge scoort altijd en overal. Met twee geforceerde strafworpen, vier rake vrije ballen en drie velddoelpunten kwam de teller van Zantinge op negen doelpunten. Van Keulen: “Ze scoorde in de tweede helft een paar keer vanaf de zijlijn, terwijl ik volle druk op het schot gaf. Dat is toch wel klasse hoor.” Aan de andere kant deed Van Keulen, die twee keer vanaf de stip miste, met acht velddoelpunten van zich spreken. Ook zij was zaterdag niet af te stoppen en werd continu door haar vakgenoten in stelling gebracht.

Het was vanaf het begin een leuke wedstrijd. Het in groten getale aanwezige publiek kreeg geen seconde rust. Felle duels, discutabele beslissingen, fraaie doelpunten en mooie verdedigende acties maakten er een boeiend duel van. Maar het was vooral het onvoorspelbare scoreverloop, wat een aanslag deed op de zenuwen.

DOS startte met Manon de Waal in de basis op de plek van niet wedstrijdfitte Nikita Brehler. Ging de wedstrijd aanvankelijk gelijk op tot 6-6, daarna had KIOS steeds een voorsprong van twee doelpunten bij de vakwisseling. Dat KIOS bij rust met 10-8 leidde kwam ook door de gemiste strafworpen aan Kamper zijde naast liefst vier gemiste doorloopballen. De ruim honderd Kamper supporters moesten in de rust even terugdenken aan de uitspraak van Wiegers van een week eerder, die toen aangaf dat DOS om KIOS te verslaan vooral aanvallend scherper zou moeten zijn.

Dat gebrek aan scherpte in de afronding bleef aan Kamper zijde zichtbaar tot halverwege de tweede helft. KIOS was in die tweede helft vanaf 10-10 de bovenliggende partij geweest en had van 16-12 tot 19-15 steeds een voorsprong van vier doelpunten bij de vakwisseling.

Dat Wiegers zijn ploeg ook mentaal sterk heeft gemaakt, werd toen zichtbaar. De verbetenheid straalde, na de tweede Kamper time-out, af van de gezichten van de Kampenaren. Van Keulen: “We hadden zoiets als: dit gaat ons vandaag niet gebeuren. Je zag gewoon dat iedereen wist dat we de wedstrijd nog konden pakken.”

Bij 20-17 luidde Van Bruggen met een knappe dorloopbal drie mooie Kamper minuten in. Doorn scoorde met een mooi afstandschot 20-19 en de ingevallen Brehler smaakte het genoegen van afstand de gelijkmaker te laten aantekenen. Twintig seconden later schoot Esther Hamberg DOS naar een voorsprong en Van Bruggen en Van Keulen maakten met twee rake afstandschoten binnen een minuut er zelfs 20-23 van.

KIOS stribbelde bij 21-23 nog even tegen, maar Matthijs Bastiaan kon in de laatste minuten aan alle onzekerheid een einde maken door twee keer van halve afstand raak te prikken.

“Het moest van ver komen”, gaf Van Keulen na afloop aan, “vooral verdedigend hebben we het goed gedaan. Maar aanvallend hadden we eerder onze kansen moeten benutten.”

DOS staat alleen aan kop en lijkt nu alleen Phoenix, wat op twee punten volgt, nog als concurrent voor het kampioenschap te hebben.

Doelpunten DOS: Linda van Keulen 9x, Matthijs Bastiaan 5x, Iris van Bruggen 3x, Daniël Lewerissa, Nikita Brehler en Esther Hamberg 2x, Manon de Waal en Wesley Doorn 1x