Afbeelding

De Brug helpt kiezen: de Kamper politiek over de koopzondag.

· leestijd 2 minuten Politiek

In aanloop naar de verkiezingen peilt de Brug de mening van haar lezers en de politieke partijen over een twintigtal stellingen. Deze stellingen komen ook terug in de stemwijzer die binnenkort online komt. Hiermee kunt u bepalen naar welke partij uw voorkeur uitgaat. Het is ook mogelijk zelf stellingen in te zenden via redactie@brugmedia.nl. Vorige week sprak de politiek haar mening uit over de koopzondag hieronder hun standpunten.

De stelling luidde: Winkeliers zouden veel meer zelf moeten mogen bepalen of zij hun deuren openen op zondag.

Eens: GroenLinks

GroenLinks staat voor een samenleving waar mensen in vrijheid leven met respect voor andermans vrijheid. Samen gaan we in gesprek. Een geloofsovertuiging is een persoonlijke keus en mag daarom niet bepalend zijn voor de gemeenschap. GroenLinks vindt dat winkels op zondag hun deuren moeten kunnen openen.

Eens: VVD

Eens, uiteraard vindt de VVD dat winkelopenstelling op zondag een vrije keuze van de supermarkten moet zijn. Wij dagen hen uit om daarvoor met een plan te komen. De winkeliers in het centrum van Kampen bepalen zelf de winkelopenstelling. De politiek zal de kaders moeten stellen waarbinnen winkelopenstelling op zondag mogelijk is!

Eens: GBK

GBK is voorstander van verdere openstelling van winkels wanneer een meerderheid van de bevolking daar duidelijk een voorkeur voor uitspreekt. Het moet geen “open” zijn omdat anderen ook open zijn. Geen verplichting voor de winkels en geen verplichting voor het personeel. Naast elkaar en met elkaar de stad leefbaar houden is ons motto.

Eens: PvdA

Een verplichte sluiting op zondag past niet meer in onze huidige tijd. In steeds meer steden zijn de supermarkten open op zondag dus waarom in Kampen niet? Of de winkels in de binnenstad ook vaker op zondag open moeten is wat ons betreft een zaak van de winkeliers zelf

Eens: D66

Kampenaren hebben het recht om zelf te bepalen wat ze op zondag doen. Zowel inwoners als ondernemers vragen om verruiming voor evenementen en winkeltijden op zondag. D66 zal opnieuw het voorstel indienen voor supermarkten op zondagmiddag. Zonder de zondagsvrijheid van kerkgaande inwoners te schaden!

Oneens: ChristenUnie

De CU wil niet meedoen aan de 24-uurs economie. Dan zouden personeel en kleine ondernemers ook gedwongen kunnen zijn om op zondag te werken. En we vragen ons af of het wel meer oplevert, dan het kost. We zijn blij met een dg/wk om te ontspannen en te bezinnen. Niet bezig met meer, maar met minder.

Oneens: SGP

Een gezamenlijke rustdag op zondag in gehoorzaamheid aan Gods Woord draagt bij aan het welzijn van onze inwoners. Kerkbezoek, bezinning en omzien naar familie, zieken en eenzame mensen maakt deze rustdag echt waardevol. Iedereen is gebaat bij één dag rust in de week. Vrachtwagens hoeven 1 dag per week niet de weg op voor het bevoorraden. We vinden een 7 daagse consumptiemaatschappij geen aantrekkelijk vooruitzicht. Daarom blijven wat de SGP betreft alle winkels op elke zondag van het jaar gesloten.

Een beetje oneens: CDA

Het CDA vindt het logisch dat in bijzondere situaties - zoals Sail en Kerst in oud Kampen - de winkels open kunnen. Als christendemocraten zijn wij tegen een doorgeschoten 24-uurseconomie en voor bescherming van kleine ondernemers. Daarom zijn wij tegen wekelijkse koopzondagen.