Van den Noort blikt terug op zijn waterkering
(door Huib Strengers) KAMPEN - Het hoge water van de afgelopen weken heeft mooie prentjes opgeleverd en het was het gesprek van de dag. Een mooi moment Johann van den Noort (75) op te zoeken die in 1995, toen het water op de IJsselkade stond met een geavanceerd plan kwam om overstromingen de baas te kunnen. Het plan haalde het niet, maar werd wel elders in Nederland doorgevoerd.
(door Huib Strengers)
KAMPEN - Het hoge water van de afgelopen weken heeft mooie prentjes opgeleverd en het was het gesprek van de dag. Een mooi moment Johann van den Noort (75) op te zoeken die in 1995, toen het water op de IJsselkade stond met een geavanceerd plan kwam om overstromingen de baas te kunnen. Het plan haalde het niet, maar werd wel elders in Nederland doorgevoerd.
“In 1995 had ik mijn autobedrijf nog en bij de molen was in 1995 de hoge waterstand zo precair dat als de dijk het niet zou houden het water tot op het industrieterrein enorme schade had aangericht. Tot één uur ’s nachts ben ik bezig geweest alles in mijn bedrijf in veiligheid te brengen”. Slapen kon Johann die nacht niet. De hele dag had ik mensen met zandzakken zien sjouwen. Johann is uit zijn bed gestapt en is midden in de nacht naar zijn atelier gegaan. Daar maakte hij een tekening van een waterkering die het water van de IJssel tegen kon houden. Het principe was dat bij hoog water de kering vanzelf omhoog kwam. Als communicerend vaten als het ware. Hij vroeg patent aan voor zijn vinding. In samenwerking met wegenbouwer Schagen bracht hij zijn plan in de openbaarheid. Maar het waterschap had al een plan, het wilde een muur langs de IJssel bouwen om hoog water te keren.
“Heel Kampen wilde mijn plan, het gemeentebestuur was positief maar die hadden niets te vertellen. De muur die het Waterschap wilde werd tegengehouden door de Rijksdienst Monumentenzorg, die de muur afkeurde omdat de monumentale panden aan de IJsselkade uit het zich verdwenen. Bouwbedrijf Schagen, die een belangrijke functie zou krijgen bij het plan van Johann trok zich terug.”Hij is zelf door gegaan met licentiehouders, het ging als een speer”.
Nu zegt Van den Noort dat hij wel teleurgesteld was over de afwijzing in Kampen. Maar hij bleef niet stil zitten. De door hem bedachte kering is uitgetest in Hasselt waar het eerste model is gebouwd. “Het duurde twee jaar voor het ontwerp goed werkte en verkoopbaar was. In 1998 is de eerste in Meppel aangelegd en nu zijn er wereldwijd twintig distributeurs. In eigen land is de vinding onder andere toegepast bij het Van Abbenmuseum in Eindhoven en de langste, 320 meter, ligt in Spakenburg. “Later zei Rijkswaterstaat dat ze de vinding toch wel mooi vonden. De huidige kering heeft rond de honderd miljoen gekost en de jaarlijks terugkerende kosten zijn eveneens enorm voor de tientallen mensen die er aan werken als de kering opgezet moet worden”. In 2004 heeft Johann het bedrijf overgedaan aan zijn zoon die zich op het Industrieterrein langs de N50 heeft gevestigd.
Achtste generatie
Johann is de achtste generatie Van den Noort in Kampen. Vanaf het jaar 1700 wonen ze in Kampen, kregen het Grootburgerrecht en hielden zich bezig met smeden en waren koperslager. “In 1904 kwam de eerste auto in Kampen. Hondius van de gelijknamige sigarenfabriek kocht de eerste auto. Mijn grootvader begon in de Geerstraat een reparatiebedrijf voor auto’s. Dat liep zo goed dat de zaak zich vestigde aan Oudestraat 33-35. In 1936 is hij gestopt in 1967 ben ik in de zaak gekomen. In 1979 zijn we naar de Nijverheidsstraat gegaan en in 1996 heb ik de zaak verkocht aan Pouw.
Kunstschilder
Dat bood Johann nog meer gelegenheid voor en andere grote liefde: Schilderen en beeldhouwen. “Ik heb dyslexie en heb met veel moeite MTS autotechniek gedaan en twee jaar een avondopleiding aan de Kunstacademie. Op school had ik altijd een 9 of 10 voor tekenen en in 1958 maakte ik mijn eerste schilderij. Inmiddels heeft hij tussen de 3 en 4 duizend schilderijen gemaakt. In 2017 150 en de eerste in het nieuwe jaar staat op de ‘Ezel’.
“Ondanks mijn leeftijd denk ik niet dat ik er ooit mee kan stoppen. Dat komt omdat ik christen ben. Ik zie het als een opdracht van God om de wereld een beetje beter, veiliger en mooier te maken. Het is een roeping”.
Voor al zijn activiteiten is Johann Van den Noort benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw en heeft hij de Eremedaille in zilver van de stad Kampen. In het buitenland heeft hij eveneens de nodige onderscheidingen. Hij pleit voor enige bescheidenheid voor hem zelf en vindt de vermelding van de twee Nederlandse onderscheidingen voldoende.