Afbeelding

OZB omhoog? Wat vinden de partijen?

· leestijd 2 minuten Politiek

In aanloop naar de verkiezingen wil De Brug in samenwerking met de politieke partijen en onze lezers een stemwijzer maken die ervoor zorgt dat er in maart echt wat te kiezen valt.

We roepen al onze lezers op om stellingen in te zenden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vervolgens laten we per week de politieke partijen hierop reageren. Zelf kunt u ook meestem- men op Facebook. Zo breiden we iedere week de stemwijzer verder uit. Voorbeelden van stellingen: Hondenbelasting moet afgeschaft worden, koopzondag moet worden toegestaan, etc. Als u het belangrijk vindt om te weten wat de partijen hiervan denken, dien de stelling in en de besten worden aan de partijen voorgelegd. Inzenden via redactie@brugmedia.nl.

Stelling 7: De OZB mag best wat omhoog als de stad door dit extra geld een kwaliteitsimpuls kan krijgen. De laatste jaren was er financieel te weinig mogelijk.

VVD: Helemaal mee oneens

Niet mee eens. VVD streven: Houdt woonlastendruk laag. Door zuinig en zinnig met belastinggeld om te gaan is een kwaliteitsimpuls ook best te realiseren. Dit mag niet ten koste gaan van alleen de woningbezitters door een OZB verhoging. De VVD zet zich daarvoor in, zie resultaat de laatste jaren. Voor 2018 zijn de OZB tarieven voor woningen zelfs bevroren.

ChristenUnie: Helemaal mee oneens

De ChristenUnie stimuleert kwaliteitsverbetering in de stad, maar is wel van mening dat dit moet plaatsvinden binnen de bestaande begroting, danwel door nieuw beleid in plaats van oud beleid, of via fondswerving. Het kan niet zo zijn dat de OZB het sluitstuk van onze begroting zal zijn.

Kampen Sociaal: Neutraal

Een kwaliteitsimpuls is wel nodig, dat kost geld. We moeten zuinig omgaan met onze centen en goed kijken waar we ons geld in investeren. De Ozb hoeft niet omhoog. Investeren in armoedebestrijding en laaggeletterdheid betaalt zich op termijn terug.

D66: Neutraal

Onze historische stad mooi en levendig houden kost geld. Nu hoort Kampen bij de gemeentes met de laagste lasten. Maar Kampen verspilt miljoenen euro’s aan risicovolle projecten. Daardoor hebben we geen geld om onze historische stad een impuls te geven. D66 wil eerst snijden in die kosten.

GroenLinks: Neutraal

OZB voor inwoners en verenigingen gaat niet omhoog. Bedrijven betalen nu relatief weinig. Dat kan eerlijker. Dit extra geld is dan voor betere zorg, meer groen, nieuwe sociale, culturele en duurzame plannen en niet voor het dichten van tekorten door foute besluiten (Buitenhaven, brug, Reeve etc.)

SGP: Helemaal mee oneens

Ook de laatste jaren is er wel degelijk geïnvesteerd in voorzieningen voor onze inwoners. Als SGP willen we het OZB tarief voor inwoners daarom niet verhogen. Een lastenverhoging voor inwoners willen we zoveel als mogelijk voorkomen.

CDA: Oneens

De OZB voor woningen moet wat ons betreft niet hoger worden. Lage woonlasten vinden we belangrijk. Het CDA wil ook goede voorzieningen in Kampen. Om dit betaalbaar te houden willen we eerst de uitgaven beperken. Pas daarna komt een OZB-verhoging in beeld, maar wat het CDA betreft niet voor woningen.

Gemeente Belang Kampen: Helemaal mee oneens

Bronbestrijding heeft de voorkeur op symptoombestrijding. De oorzaken van financiële problemen liggen niet in het te weinig belasten van inwoners maar in het doen van onverstandige uitgaven. Kortgeleden hebben we dit weer meegemaakt: Reeve, aankoop onverkoopbare industriegrond op Haatlandhaven en het parkeergaragedebacle Buitenhaven.

PvdA: Oneens

We vinden dat er de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsinpuls is geweest. Wij zien nu geen reden de OZB verhogen. De OZB is overigens niet heilig voor ons, mocht de nood aan de man zijn dan kunnen we ons voorstellen dat de OZB wordt verhoogd. Wij vinden dat redelijk omdat het een eerlijke belasting is. Iemand die veel bezit (onroerend goed) betaalt meer dan iemand die weinig bezit.

Een deel van de stellingen die in aanloop naar de stemwijzer geformuleerd worden, worden ook gebruikt bij het grote verkiezingsdebat dat Weekblad De Brug in samenwerking met RTV IJsselmond en Wim Schluter organiseert. Dit debat vindt plaats op 8 maart om 20.00 uur in de Stadskazerne.