Afbeelding

Verrekijkers: Ga voor verdieping; bezoek onze activiteiten!

· leestijd 3 minuten Cultuur

Wij, Vrijzinnigen, hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin wij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. We gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Wij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Dat moet de basis zijn voor een gedachtenuitwisseling over ieders individuele levenspad en de steun die we elkaar kunnen geven op de zoektocht. Het betekent vooral dat we proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.

Samen met de Evangelische Lutherse Gemeente (Kampen) vormen we het samenwerkingsverband 'De Verrekijkers'. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in het gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping. Muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen, diverse lezingen en “de Bijbel in twee jaar”; doel is om een ieder de gelegenheid te geven verdieping en verbreding te zoeken en te vinden op zijn/haar eigen wijze, los van kerkelijke dogma's. Geïnteresseerden zijn van harte welkom! Voor meer informatie: www.vrijzinnigkampen.nl.

Zondag Anders dienst
'De Verrekijkers' organiseren ook dit seizoen weer een viertal 'Zondag Anders' diensten. 'Geen kerkdiensten waarbij het geloof voorop staat, maar momenten van bezinning waarbij het draait om onszelf en onze eigen ervaring', aldus Anneke van der Velde, die als voorganger van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder de 'Zondag Anders' diensten leidt. Bij de dienst van zondag 18 februari zal 'moed' centraal staan. 'De Zondag Anders-dienst is juist ook voor mensen die doorgaans niet naar de kerk gaan, of voor die mensen die een 'normale' kerkdienst net iets te zwaar vinden', vertelt Anneke. 'Tijdens een 'zondag anders'-bijeenkomst bezinnen we en vieren we buiten de grenzen van één expliciete levens- of geloofsovertuiging. Teksten uit verschillende levensbeschouwingen komen aan bod, maar vooral onze eigen ervaring staat centraal.' De vorige 'zondag anders'-bijeenkomst ging over wijsheid. Deze keer zal 'moed' centraal staan. 'We lezen daarover verschillende (religieuze) teksten, we luisteren naar muziek, zingen liederen, maar staan ook stil bij onze eigen ervaring', aldus Anneke. 'Is moedig zijn wel altijd goed? Waar haal je de moed vandaan? Wat is het moedigste besluit in je leven geweest?' De dienst vindt plaats in de Levensbron aan de Vloeddijk 62 en start vanaf 10.15 uur. Kijk hier voor het nieuws op onze website: www.vrijzinnigkampen.nl.

Literatuurkring en Siddharta;
De Literatuurkring van ‘De Verrekijkers’ behandelt maandag 19 februari het boek Siddharta van Herman Hesse. Hierin voert rebellie en eigenzinnigheid de boventoon. Bij Hesse is de hoogste plicht van de mens ‘zichzelf te zoeken' en 'innerlijk sterk te worden'. Wil je meepraten, dan kan dat vanaf 20.00 uur in Levensbron (Vloeddijk 62). Kosten: vrijwillige bijdrage. Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/literatuurkring-siddharta-herman-hesse)

Filmavond 'I, Daniel Blake';
In deze film, die dinsdag 20 februari (vanaf 19.30 uur) in Levensbron zal draaien, krijgt de 59-jarige Blake een hartaanval. Zijn dokter adviseert hem te stoppen met werken en dus vraagt hij een uitkering aan. Die wordt hem geweigerd. Als hij beroep aantekent, raakt hij verstrikt in een bureaucratisch web. Tijdens deze avond zullen we, geheel binnen ons thema van dit seizoen, met elkaar in discussie gaan over dit dilemma. De kosten bedragen 5 euro (incl. koffie en thee). Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/?event=film-i-daniel-blake-werkeloos-en-uitgekotst)

'Being a Michael Jackson Pilgrim';
‘Perspectief’, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder, presenteert op donderdag 22 februari (vanaf 20.00 uur) Fardo Eringa met haar lezing 'Being a Michael Jackson Pilgrim'. Plaats van handeling: het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys, te Emmeloord. Deelname kost 10 euro. Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/being-a-michael-jackson-pilgrim)

Keltische meditatie;
Meditatie; even tot jezelf komen. Rinus van Warven presenteert op maandag 26 februari in Keltische meditatie. Deze vorm bestaat uit tal van verstilde oefeningen die erop gericht zijn het lichaam en de geest in balans te houden. Tijdstip: 18:30 – 19:30 uur, Levensbron, Vloeddijk 62, Toegang bedraagt 2 euro. Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/stille-meditatie)

De Bijbel in twee jaar;
De 'Verrekijkers’ lezen en bespreken de Bijbel van begin tot eind. Maandag 26 februari staat er weer een avond gepland. Een werkgroep, bestaande uit Anneke van der Velde, Maarten Bondzio en Rinus van Warven, gaat je door het Nieuwe Testament heen loodsen. We beginnen om 19:30 uur en eindigen rond 20:30 uur. Kosten: vrijwillige bijdrage. Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/bijbel-twee-jaar)

De Rode Draad: Universele menselijkheid;
De bijeenkomsten van De Rode Draad vinden plaats in het gebouw van de Lutherse Kerk, Burgwal 85 in Kampen. Zondag 4 maart is Dirk van de Glind, docent levensbeschouwing, én auteur, onze gast. ‘Verschillende stromingen benoemen en vereren het Wonder van het Leven misschien anders, maar in wezen staan we allemaal voor hetzelfde Mysterie. In plaats van elkaar te bestrijden doen we er goed aan elkaar te aanvaarden en van elkaar te leren.' Vanaf 15.00 spreekt hij. De kosten bedragen 7,50 euro. Lees meer. (www.vrijzinnigkampen.nl/universele-menselijkheid)

Kijk voor meer informatie op www.vrijzinnigkampen.nl. Meedoen met een activiteit? Meld dat s.v.p. via de mail aan: secr.vvvkampen.nop@gmail.com.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.