Afbeelding
Foto: Tennekes.

Column economiewethouder Meijering: Met ondernemers!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Maandelijks in de Brug to Business, de column van wethouder van economie, Geert Meijering. Hij belicht aspecten uit het plaatselijke bedrijfsleven die interessant kunnen zijn voor onze lezers.

“Als wethouder van Kampen zie ik natuurlijk het liefst dat projecten in Kampen door lokale ondernemers worden uitgevoerd. Het is altijd mooi als een lokale aannemer het nieuwe pand van een Kamper ondernemer bouwt. Zo blijft de omzet binnen de gemeente en help je elkaar verder. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gemeentelijke werken, zoals (her)straatwerk of of grotere als het nieuwe zwembad. Hoe groter de projecten, hoe meer vragen je krijgt als er geen lokale ondernemer bij betrokken is. Soms heeft dit te maken met Europese aanbestedingsregels en soms heeft een lokale ondernemer wel meegedaan met de aanbesteding, maar het werk uiteindelijk niet gekregen. Binnenkort stelt de gemeente hiervoor nieuw beleid op. Daarom vindt 8 maart op het gemeentehuis een bijeenkomst plaats met ondernemers. Dan wordt besproken hoe dit beleid zó kan worden uitgevoerd dat lokale bedrijven altijd de kans krijgen.

Ik vertel dit, omdat deze manier van werken in mijn ogen een voorbeeld is van de manier waarop gemeentelijk beleid moet worden ontwikkeld. Voorheen schreef een ambtenaar van achter zijn bureau een notitie waarin stond wat het beste was voor de samenleving. De afgelopen jaren heeft gelukkig de trend doorgezet om inwoners - en in het bijzonder ondernemers - zo vroeg mogelijk te betrekken bij gemeentelijke plannen over de toekomst van Kampen.

Het slagen daarvan is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, waarvan ik er hier een aantal noem. Ten eerste moeten ondernemers bereid zijn hun visie te delen met de gemeente. Ten tweede moet de gemeente natuurlijk wel willen luisteren naar het geluid van ondernemers. Vaak weten zij immers prima te vertellen wat bijdraagt aan economische ontwikkeling. Tegelijkertijd moet de gemeente altijd meerdere belangen afwegen. Ondernemers in de binnenstad kunnen bijvoorbeeld pleiten voor veel extra parkeerplaatsen ten behoeve van hun klanten. De gemeente moet echter ook rekening houden met de belangen van omwonenden en de kwaliteit van de openbare ruimte.

In alle gevallen helpt het enorm als ondernemers gezamenlijk hun visie bij de gemeente neerleggen. Wat dat betreft kijk ik erg uit naar 5 maart, wanneer de eerste ‘Ondernemersraad’ wordt georganiseerd. Vanaf 14.00u wordt gediscussieerd over het Kamper ondernemersklimaat. Vragen die ongetwijfeld aan de orde komen zijn: Waarom onderneem je in Kampen? Wat gaat er goed? Wat kan er beter en wie kan dat veranderen? Initiatiefnemer is de energieke Kamper ondernemer Bart-Jan Gardebroek die namens ondernemerskoepel ‘De Hanze’ streeft naar een professionele en effectieve verbinding tussen ondernemers binnen onze gemeente en de overheid.

De uitkomsten van die middag worden door Kampen Marketing verwerkt in een actieplan voor het verbeteren van het Kamper ondernemersklimaat. Dit is niet alleen belangrijk voor bestaande ondernemers, maar ook essentieel voor het werven van nieuwe bedrijven. Ik zie u dan ook graag op 5 maart!”

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 9 uur geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 12 uur geleden