Afbeelding

Succesvolle pilot in IJssel toont succes van bellenscherm aan

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De IJssel bij Kampen was afgelopen november de eerste testlocatie om plastic soep af te vangen uit een rivier voordat het de Noordzee bereikt. The Great Bubble Barrier gebruikt hiervoor een barrière van bubbels: een bellenscherm. Uit het experiment in de IJssel, een van de snelst stromende rivieren in ons land, blijkt dat The Great Bubble Barrier meer dan 80 procent van het testmateriaal afvangt. Daarmee is de pilot een groot succes.

??Voor de oprichters van The Great Bubble Barrier, Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer, komt hiermee een droom uit: het aanpakken van de plastic soep bij de bron. Minstens 80 procent van het plastic in de oceaan is afkomstig van land en stroomt via rivieren rechtstreeks de oceaan in. De drie vrouwen zochten naar een manier om plastic tegen te houden in rivieren, waarbij de vrije doorgang voor de scheepvaart en vismigratie niet gehinderd zou worden, en zijn daarin met vlag en wimpel geslaagd.

Hoe werkt het?

Een buis met gaatjes wordt op de bodem van de rivier geplaatst. Hier wordt lucht doorheen gepompt, waardoor er een bellenschermen van de bodem tot aan het wateroppervlak ontstaat. De opwaartse stroming, veroorzaakt door het bellenscherm, brengt zwevend afval in de waterkolom naar de oppervlakte. Door de schuine plaatsing van het scherm wordt de natuurlijke stroming gebruikt om het plastic naar de oever te leiden. Het afval dat zich vervolgens aan de kant van de rivier verzamelt, kan gemakkelijk opgevangen worden, bijvoorbeeld door een lopende band.

In deze video wordt een korte impressie van de werking van het systeem getooond.