Afbeelding
Tennekes

'Sail Kampen 2018 en Kamper horeca maken er samen wat moois van!'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Alex de Jong/Attest Communicatie)

KAMPEN – 'De samenwerking tussen de Kamper horeca en Sail Kampen is buitengewoon gestructureerd, professioneel en eensgezind.' Aan het woord is Bart-Jan Gardebroek, vice-voorzitter van Sail Kampen. Het enthousiasme waarmee de Sail-plannen door de plaatselijke horeca-ondernemers werden omarmd, heeft bij de organisatie van Sail Kampen het vuur extra aangewakkerd. 'De manier waarop wij gaan samenwerken is echt uniek.' Daarmee staat niets de organisatie in de weg om van Sail Kampen een ongeëvenaard succes te maken.

Saamhorigheid en verbinding voeren de boventoon. Gastvrijheid zonder grenzen. Wie Bart-Jan Gardebroek hoort vertellen over hoe de plaatselijke horeca Sail Kampen in de armen heeft gesloten, kan niet anders dan zelf ook enthousiast worden. Enkele weken geleden organiseerde het bestuur van Sail Kampen een informatieavond voor de plaatselijke horeca-gelegenheden om de plannen te ontvouwen. Gardebroek: 'Alle ondernemers binnen de Kamper horeca waren aanwezig en stuk voor stuk waren zij positief. Iedereen stemde in met onze plannen.'

Fantastisch evenement

Die plannen zijn overigens helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken. Op het gehele evenemententerrein van Sail Kampen kunnen de drankjes en versnaperingen bij de horecapunten op het terrein alleen met muntjes worden betaald. Her en der kan de bezoeker deze muntjes bij diverse automaten wisselen á 1,25 euro per muntje. 'Sail Kampen zorgt voor de organisatie, entertainment en muziek op het evenemententerrein, en betaalt ook alle kosten hiervoor, zoals tenten, muziek, lichten, geluid en veiligheidszaken. Van de horecaomzet dragen de ondernemers een percentage af aan Sail Kampen, zodat voornoemde zaken daaruit kunnen worden bekostigd.'

Bijdrage van publiek

Sail Kampen heeft als doel dat het evenement evenredig gedragen wordt door subsidie (overheid), bedrijfsleven en inkomsten tijdens het evenement zelf. Dit zorgt ervoor dat de continuïteit van het evenement beter gewaarborgd wordt, laten Bart-Jan Gardebroek en Frans van der Kolk weten. 'We vragen tevens een kleine bijdrage van het publiek', vertelt Sail-voorzitter Van der Kolk. 'Belangstellenden die het terrein op willen, zullen allemaal een kleine bijdrage van 3,00 euro (vanaf 12 jaar) moeten betalen. Deze bijdrage zal slechts eenmaal per persoon worden gevraagd.' Bezoekers krijgen na betaling een bandje en kunnen hiermee het gehele paasweekend verder gratis het terrein op. 'Zonder deze entreevergoeding is het niet mogelijk om een evenement van deze omvang in Kampen te organiseren', aldus Van der Kolk.

Illegale terrasjes

Uitgangspunt van Sail Kampen is dat de lokale ondernemers de horeca gaan verzorgen. 'Tijdens, maar ook na de voorlichtingsavond kwamen er leuke ideeën naar voren.' Het is volgens Bart-Jan Gardebroek niet onwaarschijnlijk dat de werkwijze, zoals deze nu is ingezet door het Sail-bestuur, een precedentwerking zal hebben voor andere evenementen die in Kampen georganiseerd worden. 'Het is fijn om te zien dat ook de horeca de schouders eronder zet en er een superinvulling aan wil geven!' Gardebroek gaat er ook vanuit dat er tijdens Sail Kampen geen illegale terrassen zullen verschijnen 'doordat we elke horeca-ondernemer persoonlijk op de hoogte hebben gebracht van ons beleid'. Gardebroek: 'Heel eerlijk: een ondernemer die toch een illegaal terras neerzet zou ook wel een beetje een pleefiguur slaan ten opzichte van zijn concullega’s, en tegenover de inwoners van Kampen.' Maar de vice-voorzitter verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. 'Daarvoor was de saamhorigheid tijdens de info-avond te groot.' Bovendien heeft Sail Kampen de gemeente Kampen achter zich staan om voor handhaving van de regels te zorgen. Burgemeester Bort Koelewijn: 'Het Bestuur van Sail heeft me uitvoerig geïnformeerd over hun unieke horeca-beleid. Vanuit de gemeente is hieraan de volste medewerking toegezegd. Een evenement heeft voorrang op de individuele terrasvergunningen, en de horeca-ondernemers weten dat. De terrasvergunning voor het gehele evenemententerrein is voor Sail en de gemeente zal extra capaciteit inzetten om dit te handhaven. Illegale terrassen zullen dan ook worden verwijderd.'

'We kijken enorm uit naar de samenwerking met de plaatselijke horeca', besluit Gardebroek. 'Als dit zo succesvol wordt als we denken, dan is dit erg betekenisvol voor de lange termijn. Voor Sail, maar ook voor de andere evenementen die nog in onze stad zullen gaan plaatsvinden.'