Afbeelding

Zeemanskorenfestival tijdens Sail Kampen

Algemeen

KAMPEN - Tijdens Sail Kampen wordt er op zaterdag 31 maart en maandag 2 april een Zeemanskorenfestival gehouden. Op vier verschillende podia aan de IJsselkade Bovenstrooms kan worden genoten van zeemansmuziek. Naast shantykoren en zeemanskoren zijn ook de visvrouwenkoren, schipperskoren en visserskoren van de partij.

De shanty

Vroeger, in de tijd van de grote zeilvaart, werd aan boord van de schepen gezongen. Deze zogeheten shanties werden gezongen voor het gezamenlijk verrichten van de zware en langdurige arbeid aan boord van de schepen. Het laden en lossen, het hijsen van de zeilen en het binnenhalen van de trossen werd door het zingen van deze liederen lichter voor de bemanning. De shantyman zette het lied in en zong de coupletten. De bemanning vulde het lied aan met het refrein.

Over vrouwen, verre landen en de liefde

Een shanty is niet alleen een werklied. Het zijn ook liedjes die werden gezongen in de beperkte vrije tijd aan boord. Ze zeemansliederen gaan over vrouwen, havens, verre landen en de liefde. En natuurlijk ook over de slechte werkomstandigheden aan boord. De viswijven koren zingen vaak over de zeevisserij vanuit het oogpunt van de thuisblijvers.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00