Afbeelding
Karin Simonis kijkt naar literatuur over autisme (foto: Maarten van Gemert)

Coaches bieden workshops en lezingen aan in de Autismeweek 2018

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN/DRONTEN – Voordat in Kampen de feesten van Sail en Pasen losbarsten, is gisteren met een gongceremonie op de Amsterdamse Euronextbeurs de Autismeweek 2018 begonnen. Met evenementen in het hele land wordt aandacht gevraagd voor autisme. In Kampen en Dronten sluiten autismecoaches Korry Bos en Karin Simonis zich hierbij aan. Vanaf zaterdag organiseren zij workshops en lezingen, afwisselend in Kampen en Dronten. Iedereen die meer wil weten over deze zogenaamde spectrumstoornis, of zichzelf langs de meetlat wil leggen, is van harte uitgenodigd.

Autismespectrumstoornis

Waar eerder gesproken werd over verschillende autismestoornissen, zoals Asperger en PDD-NOS, wordt dit heden onder één noemer geschaard, te weten Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Bij mensen met autisme verloopt de informatieverwerking in de hersenen anders. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat een veelvoud aan neurologische verbindingen hieraan debet is. Je wordt geboren met autisme en daarbij spelen erfelijke factoren een rol. Gedurende de gehele levenscyclus blijft de stoornis aanwezig maar de mate, waarin autisme opspeelt, verschilt. Het hoeft niet negatief te zijn want mensen met autisme hebben gewoonlijk ook hele positieve eigenschappen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) noemt voorbeelden als een goed oog voor detail, eerlijkheid, recht door zee, analytisch en hardwerkend. Opvoeding speelt geen rol en in adaptatie schuilt de uitdaging om ermee om te (leren) gaan.

Workshops en lezingen
In adaptatie (aanpassing) en het leren omgaan met autisme hebben Korry Bos en Karin Simonis zich als autismecoaches gespecialiseerd. In Kampen en Dronten hebben zij respectievelijk een praktijk op Haatland en een praktijk aan huis. Voor mensen met autisme zelf als voor mensen in hun omgeving, en voor geïnteresseerden, starten zij zaterdag 31 maart met workshops en lezingen. Simons richt zich in haar coaching allereerst op rust en minder stress. Dat is het thema van de eerste workshop op zaterdagmiddag in Dronten. Dinsdag volgen een workshop over de nieuwe therapievorm mindfullness en een lezing over autisme in het gezin. Donderdag staat autisme in een relatie centraal tijdens een lezing. Tijdens de autismeweek worden gratis coachingsessies aangeboden om, zoals Simonis het uitdrukt, ”een persoonlijke stresssituatie te analyseren om met praktische mogelijkheden voor meer rust naar huis te gaan.” Bos nodigt iedereen uit om ”te zoeken naar je eigen levenstempo en levensritme.” Kijk voor meer informatie en aanmelding op djkcoaching.nl en mooilifecoaching.nl.

Afbeelding