Tennekes

Zalk zet reuzenstap richting titel in de vierde klasse C

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZALK – Zalk heeft zaterdag een heel grote slag geslagen in de strijd om de titel. VSW werd met 2-1 verslagen. De ploeg van trainer Gerrit Hamer heeft een voorsprong van zes punten. Zowel Zalk als VSW moeten nog vier wedstrijden spelen.

Met drie punten achterstand wist VSW dat het eigenlijk moest winnen in Zalk. Dat straalde de ploeg uit Windesheim eigenlijk geen moment uit. Zalk was scherper en gretiger en wilde er wel echt voor gaan.

Lange tijd wilde de wedstrijd maar niet echt loskomen. Beide ploegen kregen wel wat mogelijkheden uit standaardsituaties, maar tot echt gevaar leidde dit niet. In de 27ste minuut kreeg Michel Hamer een goede kopkans. Via de rug van een tegenstander ging de bal net naast. Twee minuten later werd een voorzet van Jeremy van Dijk door een speler van VSW bijna in het eigen doel gewerkt.

In de 36ste minuut werd het duel opengebroken. Na een corner kopte Gerben Hamer de bal door. Vervolgens scoorde Jeremy van Dijk met het hoofd. Drie minuten later viel ook de 2-0. Via een goede aanval werd Gerben Hamer gelanceerd. Hij ging door en maakte het uitstekend af. Een voorsprong voor het meer gretige Zalk was niet onverdiend, maar 2-0 deed toch wat geflatteerd aan. In de 45ste minuut had Jeremy van Dijk er zelfs nog 3-0 van kunnen maken. Hij werkte de bal over de keeper maar ook over het doel heen.

Na rust moest VSW komen, maar een echte stormloop bleef uit. VSW ging wel wat beter voetballen dan voor rust, maar de ploeg werd nauwelijks gevaarlijk. Zalk was wel één keer dicht bij een doelpunt. VSW-keeper Remon Rietman had alle moeite met een vrije bal van Michel Hamer. De goalie kreeg de kanonskogel niet onder controle. Daarna had Aart Schreuder toe kunnen slaan in de rebound, maar hij kopte tegen de lat. Zalk wist de voorsprong relatief gemakkelijk te verdedigen en kwam niet in de problemen. Wel had de thuisploeg geluk toen Lars van der Worp Jari van Wijnen wegzette, maar de duw werd niet bestraft met een penalty.

De overwinning voor Zalk leek een zekerheidje, maar in de 90ste minuut wam VSW toch nog terug tot 2-1 via een halve omhaal van invaller William van Oenen. VSW kon echter niet meer gevaarlijk worden. Aan de andere kant ging een volley van Michel Hamer net over het doel.

Inmiddels is Zalk al achttien wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 15 oktober vorig jaar. Toen werd met 6-2 verloren van VSW. Volgens Zalk-trainer Gerrit Hamer was zijn ploeg erop gebrand om te winnen van VSW. “We zaten overal kort op en hadden vaak de tweede bal. Normaal is dat de kracht van VSW. Het was een verdiende overwinning.”

Met zes punten voorsprong lijkt de strijd om de titel beslist. Hamer wil zover nog niet gaan. “Maar we hebben wel een heel mooie stap gezet. Nu is het zaak om de groep fit te houden. Luk dat, dan hebben we een heel grote kans dat we het redden”, aldus Hamer, die wel beseft dat er wat moet gebeuren als Zalk promoveert. “Dan moet er in alle linies versterking komen.”